Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, despre dosarul deceselor suspecte de la ATI Sibiu: Există posibilitatea ca 13 bolnavi covid să fi decedat din cauza unor neglijențe medicale

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat, vineri, primele concluzii în legătură cu ancheta desfășurată la Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cercetările fiind declanșate de dezvăluirile făcute de presă în primăvara acestui an privind tratamementul inuman la care au fost supuși bolnavii covid internați la secția ATI.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean a anunțat că „există posibilitatea ca 13 bolnavi să fi decedat din cauza unor neglijenţe medicale”, potrivit Agerpres.

„Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI COVID a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii.

Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p..

De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală. În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei”, se arată în comunicat.

Reamintim că, în primăvara acestui an, publicația Turnul Sfatului a publicat anchetă „Și eu am omorât oameni!”, în care erau făcute dezvăluiri terifiante despre tratamentul inuman la care erau supuși bolnavii infectați cu covid și internați la secția ATI în Spitalul Județean din Sibiu.

Un fost angajat care a lucrat în Spitalul Județean din Sibiu a povestit pentru sursa citată cum bolnavi cu insuficiență respiratori sunt sedați încă din primele ore de la internare, după cum a relatat RostOnline.

„Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, «deschisă, închisă» de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID. Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, a relatat atunci fostul angajat.

Imediat după ce dezvăluirile au fost făcute publice, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat că se va autosesiza cu privire la cazul pacienţilor cu covid care erau sedaţi şi legaţi de pat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost