Punctul de vedere al Patriarhiei Române referitor la certificatul sanitar

Cancelaria Sfântului Sinod a dat publicității, vineri, punctul de vedere al Patriarhiei Române referitor la certificatul sanitar, care a fost exprimat, joi, la întâlnirea cultelor religioase cu premierul României şi cu ministrul Sănătăţii, anunță Ziarul Lumina.

Redăm integral textul transmis de Cancelaria Sfântului Sinod:

„După cum în data de 12 noiembrie 2021, Patriarhia Română a solicitat Camerei Deputaților să nu introducă obligativitatea certificatului digital UE privind Covid-19 pentru clerici sau credincioși ca o condiție pentru a participa fizic la slujbele religioase, şi astăzi Patriarhia Română adresează autorităţilor competente aceeași solicitare, din următoarele motive:

1.Așa cum acest certificat nu este solicitat pentru accesul cetățenilor în magazinele alimentare, farmacii, spitale, deoarece acestea răspund unor nevoi esențiale ale cetăţenilor, tot astfel participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcașurile de cult răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet.

2.Prin rugăciunea comună în biserică, omul credincios intră în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii, vindecând sufletul său de teama de boală şi de moarte.

Prin rugăciunea comună în biserică, se oferă omului disperat încurajare, prevenind astfel deznădejdea și depresia.

3.Participarea la sfintele slujbe în biserică oferă omului întristat şi singur bucuria comunicării și a solidarității, prevenind astfel sentimentul abandonului şi al marginalizării.

Totodată, precizăm că Patriarhia Română ia permanent măsurile necesare pentru respectarea normelor sanitare de protecție când organizează evenimente religioase.”

Reamintim că, joi, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte.

La finalul întâlnirii, premierul Ciucă a anunțat că reprezentanții cultelor religioase din România au solicitat ca cetățenii să poată să beneficieze de libertatea de a participa la slujbe, fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde, după cum a relatat RostOnline.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost