„Aproape jumătate” versus „mai mult de jumătate”

Cei din conducerea publicațiilor Ringier România, respectiv Dan Duca (redactor-șef Libertatea), Cătălin Țepelin (redactor-șef Gazeta Sporturilor), Cătălin Tolontan (coordonator editorial), au publicat un material în care se delimitau de declarațiile directorului companiei de media Ringier, Mark Welder, care, atunci când a fost întrebat cum vede rolul mass media în pandemie, a răspuns așa:

„În toate țările unde suntem activi – și aș fi fericit ca informația să nu părăsească acest grup – am avut inițiativa de a spune: dorim, ca prin acoperirea mediatică pe care o oferim, să sprijinim Guvernul, pentru a trece cu bine prin criza care urmează”. (R3Media)

Replica șefilor Ringier din România a fost următoarea:

„Marc Walder a formulat un fapt și a exprimat o opinie. Fiecare putem avea propria părere, dar nu putem avea propriile fapte. Faptele sunt unice. Și cele relatate de șeful Ringier nu au existat, cel puțin în legătură cu cotidianele Ringier din România. Libertatea și Gazeta Sporturilor nu au primit nicio indicație, așa ceva nu e acceptabil și e complet străin de cultura grupului, așa cum am văzut-o în cei trei ani de când lucrăm aici, ca jurnaliști.” (Libertatea)

Dar știți cum e proverbul ăla care spune că vorbele ca vorbele, dar faptele contează?

Și iată faptele: În aceeași zi în care cei trei se delimitau de declarațiile șefului din Elveția, cotidianul Libertatea publică un material cu titlul: „Numărul infectărilor cu Omicron s-a dublat în România. Aproape jumătate din cei confirmați cu noua tulpină sunt nevaccinați„.

Părerea mea e că deontologic, dacă tot au adus vorba de jumătăți și de care jumătate e mai mare, ar fi fost să pună titlul următor: „Numărul infectărilor cu Omicron s-a dublat în România. Mai mult de jumătate din cei confirmați cu noua tulpină sunt vaccinați„.

Mie mi se pare mult mai corect și mai relevant.

Update! Cei de la Libertatea au schimbat titlul. Noua variantă aleasă: „Numărul infectărilor cu Omicron s-a dublat în România. Sunt și copii printre confirmați

Dar rămân la părerea că mult mai corect și relevant era cel propus de noi.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost