UPDATE/ AUR condamnă recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei

ACTUALIZARE ORA 20:00

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă recunoașterea de către Federația Rusă a „republicilor” Donețk și Lugansk și își exprimă preocuparea față de lipsa unei strategii clare a României în cazul unei crizei majore, atât la frontiera estică a Alianței Nord-Atlantice, cât și în ceea ce îi privește pe cetățenii români de peste Prut, potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de partidul AUR.

„Recunoașterea celor două auto-proclamate republici separatiste și ordinul de intrare a unor trupe deghizate ipocrit în forțe de menținere a păcii se înscriu în seria actelor revizioniste ale Federației Ruse, după invadarea Georgiei și anexarea ilegală a Crimeei. Nesancționarea și de această dată a Rusiei ar fi injustă, contrară spiritului și literei acordurilor de la Minsk și dreptului internațional. Deși poate părea că diplomația a eșuat, pledăm pentru căutarea energică a unei soluții pe calea pașnică a dialogului și negocierilor. Salutăm orice măsuri ce vor fi de natură să ducă la dezescaladarea conflictului și revenirea cât mai grabnică la normalitate”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor își exprimă îngrijorarea față de soarta minorității românești din Ucraina. Dezinteresul autorităților ucrainene față de situația compatrioților noștri din țara vecină, ignorarea drepturilor acestora și refuzul constant de a remedia carențele semnalate, în conformitate cu convențiile internaționale relevante, trebuie să lase locul unor politici democratice și nediscriminatorii față de toate minoritățile din Ucraina, inclusiv cea românească.

Știrea inițială

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a criticat decizia lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței celor două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, spunând că prin aceasta Rusia încalcă norme elementare ale dreptului international.

„Prin recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Doneţk și Luhansk de pe teritoriul Ucrainei, Rusia încalcă norme elementare ale dreptului internațional, anulează șansele diplomației de a detensiona criza și dinamitează șansele păcii în regiune”, a scris, marți, pe Facebook, copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Reamintim că luni, 21 februarie 2022, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a semnat decretul prin care Rusia recunoaște independența celor două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk sub numele de Republica Populară Donețk, respectiv Republica Populară Lugansk, după cum a relatat RostOnline.

Cele două regiuni sunt controlate de separatiștii susținuți de Rusia încă din 2014. Alături de el au fost Denis Pushilin și Leonid Pasechnik, șefii celor două republici.

Tot în cursul serii s-a adresat și populației printr-un mesaj televizat. Referindu-se la Ucraina, Putin a zis că aceasta este o parte istorică a Rusiei care a fost luată în mod ilegitim Moscovei și este condusă în prezent de un „regim marionetă” controlat de SUA și Occident. În același discurs acesta a mai spus că „Ucraina este o constructie artificială, operă a lui Lenin, formată din regiuni care istoric au aparținut Rusiei, Poloniei, României și Ungariei.”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost