Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Nu împărtășesc unele elemente de viziune în dezvoltarea partidului, pe care le are George Simion

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a transmis, într-un interviu pentru Impact.ro, un mesaj fără echivoc referitor la informațiile vehiculate de presă privind partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Redăm în cele ce urmează principalele declarații făcute de copreședintele AUR, Claudiu Târziu:

Reporter: Întreaga conducere a partidului este de acord cu declarația lui George Simion privind o fuziune cu PMP, ba mai mult, cu un transfer de parlamentari?

Claudiu Târziu: „Nu se pune problema sa facem alianță sau fuziune cu PMP, nici să plece parlamentari de la noi la PMP. Nu s-a discutat asta în conducerea partidului să se promită transfer de parlamentari. Ce a fost discutat în conduce și agreat a fost să facem un Pol Conservator și asta de acum câteva luni. Am lansat o scrisoare publică către mai multe partide care se afirmă a fi de dreapta.

Spre exemplu, liderul PMP, Cristian Diaconescu, a răspuns că noi avem nevoie să reglăm anumite chestiuni de imagine publică, înainte de a avea o discuție cu el, pentru ca acum să ne solicite ajutorul. Adică, să îi solicite ajutorul lui George (n.r. George Simion) într-un conflict intern cu Tomac, pentru președinția partidului.

Pe noi nu ne interesează bucătăria internă a altor partide, ne interesează să facem ce am promis pentru electoratul nostru și să ne menținem  pe valorile și principiile pe care le-am îmbrățișat”.

Reporter: Este posibilă o apropiere de PMP? Este vorba, totuși, de partidul scos din mânecă de Train Băsescu.

Claudiu Târziu: „Eu nu văd posibilă o coabitare cu PMP. Dacă ar fi fost posibilă o astfel de coabitarea, aceasta ar fi avut loc doar după o curățare, după ce scăpau de depozitul toxic al lui Băsescu, care se regăsește în anumiți oameni de acolo.

Până nu se reglează interior, nu avem ce să discutăm cu ei. Așa în principiu, sigur că da, ei se afirmă ca fiind un partid de dreapta și putem avea un dialog. dar nici vorbă să transferăm parlamentari la ei, sau altceva.

George nu știu ce a avut în vedere când a făcut declarația care a făcut-o, în întâlnirea cu liderii locali ai PMP, dar probabil nu se gândea la un transfer dintre parlamentarii noștri ci poate să îi îndrepte pe parlamentarii altor partide care vor să vină către noi să intre în PMP.

Pur și simplu, este o presupunere de-a mea, nu este o explicație primită de la el”.

Reporter: Există un alt episod în care s-a văzut lipsa de comunicare și faptul că există mai multe tabere în partid. Dacă George Simion l-a propus pe Călin Georgescu, președinte onorific, Claudiu Târziu și Sorin Lavric nu au achiesat la această idee. S-a spus atunci că nu este o decizie a partidului. Care este adevărul?

Claudiu Târziu: „Ce este cert, în urma acestui fapt ca și în urma episodului cu Georgescu și altele de acest fel, care au produs multă emoție și multe discuții în interiorul partidului și în afara partidului este că trebuie să ne consultăm mai de aproape în forurile de conducere și să luăm deciziile împreună să ne punem în concordanță și cu direcția de mers a partidului și în privința declarațiilor făcute public”.

Reporter: Va fi o singură voce în partid? Se va renunța la formula cu doi co-președinți?

Claudiu Târziu: „Este o discuție în partid de a se renunța la formula de co-președinție, de echipă de președinți, fiindcă noi suntem doi președinți executivi și un președinte al senatului care formează troica președințiala a partidului AUR. Eu personal nu împărtășesc această viziune, mi se pare că dacă am ajuns până la nivelul asta, am intrat cu 10% în Parlament și apoi am trecut de 25% în această formulă, nu avem niciun motiv să renunțăm la ea”.

Reporter: Este evident că există o diferență clară de viziune la nivelul conducerii partidului. Cum se poate depăși această problemă majoră. Se așteaptă un Congres, care ar putea așeza lucrurile?

Claudiu Târziu: „Cum nu împărtășesc nici alte elemente de viziune de dezvoltare a partidului, pe care le are George, există o dezbatere internă care va fi tranșată probabil la Congresul Extraordinar care urmează să aibă loc în maximum două luni, undeva în jurul datei de 27 martie.

Până atunci, trebuie ca noi să cădem de acord asupra formulei de conducere, a unor modificări de statut și a unei moțiuni pe care să-și asume noua conducere a partidului. Acesta va conține modul de dezvoltare viitoare a partidului și în funcție de asta voi ști și eu dacă voi gira în continuare acest proiect, mă voi afla în el, sau nu.

Am un mare respect pentru oamenii care au muncit în partid și care nu s-au văzut. Sunt un om de echipă peste tot unde am fost și în zona civică și în zona de presă eu am construit echipe, nu am încercat să mă urc pe un piedestal. Ideea cu troica prezidențială a fost tot a mea, tot ca să fie o echipă, pentru binele partidului, pentru că un singur om poate fi lovit mai ușor și poți să destabilizezi partidul dacă dobori liderul. Dar și pentru că un lider fiind cu puteri absolute o poate lua razna dacă nu este talonat de oameni cu funcții sensibil egale sau cu puteri egaleE”.

Interviul este disponibil aici.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost