Dialog de AUR despre evoluția conservatorismul românesc, din secolul al XIX-lea până în prezent. Mihai Eminescu, românul absolut, conservatorul absolut

Cum a evoluat conservatorismul românesc din secolul al XIX-lea până în prezent, de ce Mihai Eminescu este considerat conservatorul absolut și provocările cu care se confruntă azi conservatorismul- sunt doar o parte din temele abordate de senatorii AUR, Claudiu Târziu și Sorin Lavric, în cadrul celui de-al cincilea episod al podcast-ului „Conservatorii”.

„Conservatorismul românesc s-a închegat în jurul unor entități care l-au precedat ca acțiune politică. Noi îl considerăm pe marele nostru poet, gânditor și activist civic, Mihai Eminescu, părintele conservatorismului românesc.

Mihai Eminescu a reușit ca din punct de vedere ideatic să creeze un tablou recognoscibil al conservatorismului românesc, să dea orientarea acestei orientări politice, motiv pentru care ne referim la el ca la reperul nostru absolut. Românul absolut, conservatorul absolut.

Partidul conservator avea anumite politici și anumite caracteristici potrivit cu tradiția de până la acea vreme. Astăzi, un partid conservator trebuie să țină cont de tradiția îmbunătățită din secolul XIX până în secolul XXI. Nu poate să fie identic cu partidul conservator din secolul XIX. Acum nu mai avem mari proprietari, nu mai avem aristocrație de sânge, două elemente foarte importante ale partidului conservator. Nu mai avem nici mari burghezi. Avem o clasă de mijloc destul de slăbuță, pentru că nu a fost lăsată să se dezvolte”, a explicat copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Podcastul este disponibil aici și aici.

Despre alte episoade „Conservatorii” puteți să citiți aici și aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost