Finanțare de 937.819 de euro pentru promovarea LGBT în România, printr-un proiect derulat de asociația Accept în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Accept România, asociația care promovează drepturile homosexualilor în România, a anunțat lansarea unui proiect derulat în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și care privește comunitatea LGBT.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul asociației, proiectul se intitulează „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen”.

Inițiatorii proiectului susțin că România, în baza deciziilor CEDO din ultimii ani, are obligația să ia măsuri la nivel legislativ și instituțional prin care să prevină încălcări ale drepturilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex.

„În acest sens, autoritățile române au obligația să îmbunătățească legislația națională privind infracțiunile motivate de ură, legislația națională în domeniul libertății de întrunire și legislația națională în privința recunoașterii juridice a genului. De asemenea, sunt necesare modificarea politicilor și practicii instituționale în aceste domenii și modificarea procedurilor de lucru, în acord cu deciziile CEDO, pentru a proteja eficient toți cetățenii și pentru a evita potențiale încălcări ale drepturilor persoanelor LGBTI în România”, se precizează în comunicat.

Proiectul se derulează în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2023.

„Pe parcursul derulării proiectului, până în noiembrie 2023, va fi lansat un sistem online de raportare a violărilor de drepturi suferite de persoane LGBTI, va fi redactat un manual de investigare a infracțiunilor motivate de ură, iar 280 de magistrați, 160 de polițiști și 40 de angajați ai autorităților publice vor beneficia de formare cu privire la drepturile persoanelor LGBTI și investigarea infracțiunilor motivate de ură.

Totodată, peste 800 persoane LGBTI victime ale violărilor de drepturi vor fi sprijinite pentru a avea acces la justiție și la remedii adecvate și peste 500.000 de persoane vor fi informate cu privire la situația persoanelor LGBTI în România prin intermediul unei campanii publice”, potrivit anunțului.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 937.819 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost