Începe Triodul, urcuș spre Înviere

Duminică, 13 februarie, începe Triodul, o perioadă prepascală, care ține de la Duminica Vameșului și Fariseului și până în Sâmbăta Mare, în total 10 săptămâni.

În Biserica Ortodoxă, Perioada Triodului cuprinde: Duminicile pregătitoare, Postul Mare, Săptămâna Patimilor.

Cele trei săptămâni de dinainte de Postul Mare reprezintă săptămânile pregătitoare. Fiecare din aceste săptămâni are o temă proprie, care se reflectă în lecturile din Sfânta Scriptură prescrise în aceste zile la slujbe sau la Sfânta Liturghie, notează Basilica.

Postul Mare începe în lunea care urmează după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (sau Duminica lăsatului sec de brânză); Duminicile următoare poartă denumiri specifice, după cum urmează:

  • Duminica Ortodoxiei
  • Duminica Sfântului Grigorie Palama
  • Duminica Sfintei Cruci
  • Duminica Sfântului Ioan Scărarul
  • Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Săptămâna care urmează Duminicii Vameșului și Fariseului este una de dezlegare la toate (miercurea și vinerea nu se postește în această săptămână). Săptămâna care urmează Duminicii Fiului Risipitor este una normală – adică se postește miercurea și vinerea. După Duminica Înfricoșatei Judecăți, nu se mai mănâncă carne, ci doar ouă, pește și produse lactate.

Postul Mare se încheie cu Duminica Floriilor (sau: Intrarea Domnului în Ierusalim), după care începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care precede Paștile.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost