Moş Ion Roată, ţăranul clăcaş ales deputat în Adunarea Ad-hoc care a votat Unirea de la 1859, a fost numit cetăţean de onoare al comunei Câmpuri, localitatea natală, la 140 de ani de la moartea sa.
Ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare va avea loc vineri, 18 februarie, şi va cuprinde un moment de evocare a personalităţii lui Moş Ion Roată, la casa memorială care îi poartă numele din localitatea Cîmpuri, continuând cu un moment comemorativ la cimitirul unde acesta este în înhumat, a informat, miercuri, Muzeul Vrancei, anunță Agerpres.
Ţăran clăcaş pe moşia boierului Dăscălescu, Ion Roată a fost ales, la 26 octombrie 1857, de către alegătorii din Focşani, în Divanul Ad-hoc de la Iaşi, ca deputat reprezentant al ţăranilor pontaşi, legându-şi astfel numele pentru totdeauna de Unirea Principatelor Române.
Pentru faptele sale, după Războiul de Independenţă, este decorat cu „Steaua României”, dar, în ciuda funcţiei importante pe care a deţinut-o, spre sfârşitul vieţii sale trăieşte în uitare şi mai apoi moare în sărăcie, notează sursa citată.
La celebritatea ţăranului din Cîmpuri a contribuit mai apoi Ion Creangă, care a scris povestea ce îi poartă numele.
Anul acesta, Casa Memorială Moş Ion Roată a fost preluată de către Consiliul Judeţean şi transferată Muzeului Vrancei.
Manifestarea dedicată memoriei lui Moş Ion Roată este organizată de Consiliul Judeţean Vrancea şi Muzeul Vrancei, în parteneriat cu Primăria comunei Câmpuri, cu Şcoala Gimnazială şi bisericile din localitate.
- Sute de oameni au semnat MANIFESTUL CELOR CARE CRED ÎN ROMÂNIA, în doar câteva zile de la lansare - 5 noiembrie 2024
- Simulacru de audiere a Roxanei Mînzatu în Parlamentul României - 5 noiembrie 2024
- Pr. Adrian Agachi: Elevii trebuie să știe că viața sexuală nu este un fapt încercat din curiozitate, din cauza unei stări avansate de ebrietate sau a ignoranței. De ce este nevoie de „EDUCAȚIE PENTRU FAMILIE” în școli - 5 noiembrie 2024