Nevaccinații, acces în supermarketurile din malluri doar pe culoare special amenajate. Anunțul lui Raed Arafat

Persoanele nevaccinate vor avea acces în supermarketurile din malluri doar pe culoare special amenajate și controlate, a anunțat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Iată declarația:

„Un alt aspect de ajustare se referă la permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază, situați în centrele și parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în și din acestea, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană; este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.

Ce înseamnă acest lucru? În mall-uri, în centrele comerciale în care există în interior magazine alimentare, acestea erau restricționate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuții care au avut loc inclusiv la nivel înalt, cu domnul prim-ministru și cu operatorii economici, s-a ajuns la soluția că, dacă există un culoar dedicat, controlat, de intrare, deplasare și ieșire, se poate merge în condițiile în care se merge la celelalte magazin alimentare, dar va trebui stabilit clar 4 metri pătraţi per persoană, luând în considerare numai spațiul de vânzare, ce înseamnă că se face calculul astfel încât să iasă din calcul la suprafața respectivă rafturile, zonele de expunere și tot și rămân numai zonele în care circulă oamenii, de fapt. Acolo se calculează, la 4 metri pătrați pe persoană și, ca să fie controlabilă situația, dacă există 50 de persoane limită, atunci sunt 50 de cărucioare. Fiecare persoană intră cu căruciorul ei și pleacă cu căruciorul, îl lasă afară și poate intra altă persoană, dacă se atinge numărul maxim de persoane. Acestea acestea sunt modificările aduse la hotărârea de guvern”, a anunțat Raed Arafat.

Decizia este prevăzută în Anexa la Hotărârea CNSU nr. 7 din 03.02.2022.

36.Se propune ca activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2. Se propune ca măsura să nu se aplice persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din centrele și parcurile comerciale.

37.Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost