Profit.ro: Gigantul rus Lukoil a devenit importator de gaze în România

O firmă înființată în România în toamna anului trecut, controlată 100% de una bulgărească deținută majoritar de Litasco, divizia de trading a gigantului petrolier rus Lukoil, se numără acum printre cele care au rezervat capacitate de transport de gaze naturale pentru luna martie, la punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă dintre sistemele de transport ale României și Bulgariei, pe direcția de curgere Bulgaria-România, potrivit informațiilor din piață obținute de Profit.ro.

Licitația de rezervare de capacitate a avut loc înaintea recentei escaladări grave a conflictului Rusia-Ucraina.

Litasco controlează Sustainable Energy Supply North SRL prin intermediul companiei bulgărești Energiko Trading Bulgaria. Aceasta a obținut în vara trecută licență de trader de la autoritatea de reglementare în energie din Bulgaria și este în prezent furnizor de gaze al rafinăriei bulgărești Neftochim a Lukoil.

Sustainable Energy Supply North SRL, la care Energiko Trading Bulgaria este asociat unic, a primit licență de furnizor de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România în noiembrie 2021, la o lună de la înființare.

Grupul Lukoil deține în România rafinăria Petrotel Ploiești, o rețea națională de benzinării, precum și concesiunea unui perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră, pe aceasta din urmă în parteneriat cu compania românească de stat Romgaz.

Datele publice disponibile arată că cel mai mare acționar al grupului Lukoil, listat la bursă, este magnatul rus Vagit Alekperov, cu 28,3% din capital, urmat de Leonid Fedun, cu 9,32%. Dețineri semnificative au și companiile americane de asset management Vanguard Group – 1,66%, și BlackRock Fund Advisors – 1,1%.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Profit.ro: Gigantul rus Lukoil a devenit importator de gaze în România”

  1. Litasco are si alte contracte de exploatare gaze naturale , dar acesta este un alt aspect , analiza ” cetateanului informat de propaganda televizata CNN , prin intermediarii sai si de alte propagande meditice ” , privind ” starea de panica si de agitatie a populatiei ” , ca in 89 , cu elemente noi ” impartirea Romaniei , prin influenta rusa in Ungaria , Bulgaria , etc au ca scop principal un singur element ” profitul majorat la energie electrica , gaze si petrol pe termen scurt si mediu ” , profit de ambele parti si pe ” stanga -rusii ” si pe dreapta ” blocul european si american ” prin multinationalele fiecaruia . Din simpla informatie ca din noiembrie 2021 , s-au facut aceste contracte de gaze , autorizari , depozitarii , etc. prin ANRE , se dovedeste ca inca o data ca totul a fost planificat din timp , cu acceptul ” tuturor ” , pentru acesta noua ” afacere mondiala ” cu profituri imense , platite tot de ” simplu cetatean turmentat ” si pe stanga ( LA RUSI ) si pe dreapta ( LA ALTII ) . Pacat de circul mediatic , ca si la operatiunea ” Corona si alti virusi ” , pacat ca avem institutii nationale de Siguranta Nationala , pacat ca avem Comisie Parlamentara de Economie , PACAT CA AVEM…… DAR TOT PROSTI SI FOLOSITI RAMANEM .

Comentariile sunt închise.