România, ajutor militar și umanitar în valoare de 3 milioane de euro pentru Ucraina: căști, muniție și echipamente militare. UE trimite arme în valoare de 450 de milioane de euro

România trimite sprijin militar în Ucraina, pentru început în valoare de 3 milioane de euro, chiar dacă anterior președintele Iohannis anunțase că țara noastră nu va fi atrasă în acest conflict militar, însă la nivelul UE s-a decis furnizarea de arme armatei ucrainene.

„Guvernul României a decis ca, după ce, în Ucraina, a ajuns deja o primă tranșă de medicamente și echipamente sanitare donate de țara noastră, astăzi să fie transmisă o a doua tranșă de ajutoare în valoare totală de 3 milioane de euro, constând în: combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente.Totodată, Guvernul României anunță disponibilitatea de a prelua răniţii ucraineni în spitalele din rețeaua militară și civilă din țara noastră”, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Măsurile au fost luate, duminică, de Executiv în cadrul ședinței task-force pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Decizia României a fost luată în contextul în care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar va „finanța, pentru prima dată în istoria sa, achiziția și livrarea de arme și alte echipamente către o țară care este atacată”.

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunțat că statele membre ale Uniunii Europene au decis, duminică, să deblocheze 450 de milioane de euro pentru a cumpăra arme şi a le livra forţelor armate ucrainene.

„S-a ajuns la un acord pentru furnizarea de arme armatei ucrainene în valoare de 450 de milioane şi echipamente de protecţie şi combustibil pentru 50 de milioane. Toate acestea vor fi acoperite de Facilitatea noastră pentru pace şi Fondul nostru interguvernamental. Este pentru prima dată în istorie când vom face acest lucru”, a declarat Josep Borrell, potrivit News.ro.

Anterior, președintele Klaus Iohannis declarase, după ședința CSAT de joi, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost