Avocatul Poporului a fost sesizat pe tema OUG nr.19/2022 privind recensământul

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) a sesizat, luni, 21 martie, Avocatul Poporului cu privire la încălcarea dreptului la viață privată și a dreptului la inviolabilitatea domiciliului al cetățenilor României.

Potrivit unui comunicat transmis de CASD, aceste drepturi, garantate de Constituție, au fost încălcate de Guvernul României, respectiv Institutul Național de Statistică (INS), astfel:

  • Guvernul României ca urmare a adoptării, în mod neconstituțional, a OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu încălcarea dispozițiilor art. 115 alin. (6) din Constituția României, art. 1 alin. (3), art. 53, art. 26 și art. 27 din Constituția României, art. 1 alin. (3) și (5), precum și art. 79 alin. (1) din Constituție, art. 110 alin. (4) din Constituția României și art. 1 alin. (5) raportat la art. 37 alin. (3) din OUG nr. 57/2019.
  • Institutul Național de Statistică, autoritățile publice, instituțiile publice și furnizorii de comunicații electronice prevăzuți de art. 28 din OUG nr. 19/2020, precum și de toate persoanele fizice și juridice implicate în efectuarea recensământului aflat în derulare, ca urmare a punerii în aplicare a OUG nr. 19/2020 prin care sunt afectate dreptul la viață privată și dreptul la inviolabilitatea domiciliului.

Totodată, CASD  a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 19/2020 pentru stoparea încălcării în mod neconstituțional a drepturilor și libertăților cetățenilor români.

Sesizarea transmisă Avocatului Poporului este disponibilă aici.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost