INS: România, primul loc în UE la producția de floarea soarelui și porumb, în 2021

România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la porumb boabe și floarea soarelui, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, a anunțat, joi, Institutul Național de Statistică (INS).

INS a transmis datele provizorii în ceea ce privește producția vegetală la principalele culturi agricole în anul 2021.

România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2021

  • La porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată;
  • La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia;
  • La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania.
Sursa foto: INS

Anul 2021 comparativ cu anul 2020

Potrivit INS, în anul 2021 s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi.

Cereale pentru boabe Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar). Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%. Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 61,5% a producției de grâu care are o pondere de 38,0% în producția de cereale.

Leguminoase pentru boabe Producția a crescut față de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creșterii în principal a randamentului la hectar.

Plante uleioase Producția a crescut cu 40,2%, iar suprafața cultivată cu 1,0%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) și soia boabe (+7,8%).

Cartofi Suprafața cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producția cu 13,9%.

Legume Producția a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate.

Știri pe subiect:

Asociația FEDIOL avertizează: Stocurile de ulei din UE mai ajung doar pentru 4-6 săptămâni. Uleiul, raționalizat în Spania. Ce se întâmplă în România


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „INS: România, primul loc în UE la producția de floarea soarelui și porumb, în 2021”

  1. Cifre , dar cum se reflecta asta in capacitatea de procesare pentru a asigura un pret mediu, intre inflatie , criza alimentara prognozata la nivel mondial si puterea de cumparare a 80 % din populatia tarii ? Deocamdata prin nimic , pretul uleiului comestibil de floarea soarelui , fiind inca la mana ” speculantiilor ” interni si externi , fara masuri de control si verificare Guvern , privind stocurile declarate reale si nu fictive de producatori , asa zisi ” interni ” cu toate ca suprafata arabila si producatia aferenta este detinuta de intermediari externi , turci , unguri , evreii etc.MOTIVATIA EXPORTULUI DE FLOAREA SOARELUI A ACESTOR INTEMEDIARI EXTERNI DETINATORI DE TERENURI IN ROMANIA ESTE SIMPLA ” NU AU CAPACITATE DE PROCESARE INTERNA SI ATUNCI TREBUIE SA EXPORTE PENTRU A ISI ACOPERII CHELTUIALA ” LOGIC D.P.D.V. ECONOMIC , DAR ESTE LOGIC D.P.D.V. LEGISLATIV ? UNDE ESTE MINISTERUL AGRICULTURII CARE SA VERIFICE CAPACITATEA DE PRODUCTIE INTERNA VERSUS CAPACITATE DE PROCESARE INTERNA ? NICAIERI , UNDE ESTE PROTECTIA CONSUMATORULUI ROMAN LA ASEMEANEA PRODUCTIE REFERITOR LA PRET DE PIATA ? NICAIERI , UNDE ESTE SIGURANTA NATIONALA REFELCTATA IN SIGURANTA ALIMENTARA A CETATENULUI ROMAN D.P.D.V. LEGISLATIV LA ASEMENEA PRODUCTIE CONCLUZIE :
    DE CE MAI AVEM COMISIE PARLAMENTARA PE AGRICULTURA , UNDE SI ” ACTUALII ALESI ” SI ” OPOZITIA ALEASA” DEMOCRATIC ISI POATE SPUNE PUNCTUL DE VEDERE . SIMPLU , VRAJEALA ” DEMOCRATICA IN INTERES FINANCIAR DE GRUP POLITIC ALES ” PENTRU PROSTUL DE ” CETATEAN TURMENTAT ” CHIAR IAR VA VOTA SI TOT ASA VA ” ALEGE ” CUM ALEGE DEMOCRATIC ” DE 30 ANI ” NICIODATA IN FOLOSUL LUI SI MEREU IN FOLOSUL ” ALESILOR DE GRUP POLITIC FINANCIAR ” IN PROPRIUL INTERES FINANCIAR DE MOMENT. Cu respect pentru adevaratii agricultori romanii , si sa sperma ca vom avea o legislatie interna referitor la speculantii externi romaniei detinatori de terenuri in Romania .

Comentariile sunt închise.