Plățile pentru gazul rusesc, doar în RUBLE, de la 1 aprilie. Anunțul președintelui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi, că a semnat un decret potrivit căruia clienții străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă, relatează agenția Reuters, citată de Agepres.

Potrivit sursei citate, Putin a menționat că pentru achiziționarea gazului rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti.

„Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri – n.red.). Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate – asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”, a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune.

Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti, care a coborât la niveluri scăzute istorice atunci când Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie, notează sursa citată.

Putin a spus că schimbarea este menită să întărească suveranitatea Rusiei şi că aceasta îşi va respecta obligaţiile în toate contractele. Rusia furnizează în prezent circa o treime din gazul Europei.

Companiile şi guvernele occidentale au respins această decizie ca pe o încălcare a contractelor existente, care sunt în euro sau dolari.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost