Întâlnire cu „Sfinții închisorilor” la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava (FOTO)

Marți, 22 martie, elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au participat la evenimentul intitulat „Sfinții închisorilor”, organizat cu sprijinul Asociației pentru Ora de Religie Suceava, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În holul de la intrarea principală a seminarului au fost expuse lucrările semnate de artistul plastic Aida Şuşter Boţan din Botoșani, care aduc la lumină o parte dintre portretele celor care, în perioada comunistă, s-au jertfit pentru idealurile ortodoxe, care au apărat libertatea și credința neamului nostru cu prețul vieții, întru nădejdea mântuirii, notează sursa citată.

Printre chipurile realizate în creion sau pastel se numără clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Ițcu, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan ș. a.

Întrunirea a debutat cu prezentarea de către doctorul Valeriu Gavrilovici a expoziției care înfățișează personalități care au contribuit incontestabil la întărirea duhovnicească a semenilor lor în secolul al XX-lea. Domnia sa le-a lecturat elevilor și câteva fragmente din viața sfinților închisorilor, le-a vorbit despre nemărginita jertfă și dragoste față de aproapele, despre chinurile de neimaginat la care au fost supuse aceste suflete, preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini care au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român, se precizează în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Sucevei.

A urmat prezentarea cărții pentru care părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ani de detenție și reeducare la Pitești și nu numai. „Cele 7 Cuvinte către tineri” conține omilii adresate elevilor Seminarului Teologic Ortodox din București în cele șapte săptămâni ale Postului Sfintelor Paști din anul 1978. Volumul, cu mesaje încărcate de dragoste și încurajare spre descoperire și cunoaștere, a fost prezentat seminariștilor suceveni de către pr. Constantin-Bogdan Feștilă. Prin citirea unor fragmente din cele 7 părți ale cărții, sfinția sa a evidențiat faptul că mesajul părintelui Calciu este la fel de actual pentru tinerii de astăzi. A fost amintită stăruința chemării în slujirea lui Hristos, dar și importanța primirii darului luminii prin harul Tainei Preoției, care poate fi împărtășită tuturor celor aflați în nevoie, însetați să audă cuvântul Mântuitorului.

La evenimentul moderat de pr. Constantin-Bogdan Feștilă, promotor al întâlnirii și cadru didactic la seminarul sucevean, au participat, alături de elevi, reprezentanți ai Asociației „Pentru Ora de Religie”, filiala Suceava, medicul Valeriu Gavrilovici, președinte, medicul Mihaela Mihordea, vicepreședinte, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Județean Suceava, dar și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ, precum și alte cadre didactice și membri ai asociației.

„Ne vom întoarce într-o zi…” a fost unul dintre mesajele care i-au impresionat pe cei care  s-au întâlnit și reîntâlnit prin artă, în cuvânt și imagine, cu Sfinții închisorilor.

 

În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă, în România au existat 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă silnică pentru deținuții politici, considerați la acea vreme dușmani ai poporului. În cadrul acestor spații de nimicire au îndurat torturi și umilințe mai mult de 3 milioane de români, iar peste 800.000 de oameni au trecut la cele veșnice în urma exterminărilor, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost