Sindicaliștii cer angajări în Valea Jiului, pentru creșterea producției în minele pe care Guvernul României le închide la recomandarea UE

În timp ce Guvernul României, în conformitate cu regulamentele UE, alocă zeci de milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, sindicaliștii spun că, dimpotrivă, e nevoie să se facă angajări în Valea Jiului, astfel încât să sporeasă cantitatea de huilă extrasă și să se obțină o producţie mai mare de electricitate la termocentrala Paroşeni.

Anunțam, recent, că Guvernul Ciucă a aprobat o alocare financiară de 43,2 milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, ajutorul de stat fiind deja avizat de Comisia Europeană.

Banii vor fi folosiţi pentru acordarea plăţilor compensatorii acordate angajaţilor, reconversia profesională, reabilitarea fostelor exploatări miniere, precum şi pentru recultivarea suprafeţelor, se preciza în comunicatul transmis, săptămâna trecută, de Guvern.

Pe de altă parte, Sindicatul „Muntele”, reprezentativ în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), susţine o creştere a numărului de mineri angajaţi la exploatările de cărbune din Valea Jiului, conducerea organizaţiei apreciind că acest lucru va duce la o sporire a cantităţii de huilă extrase şi la o producţie mai mare de electricitate la Termocentrala Paroşeni.

Liderul sindical Darius Câmpean a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că minele Lonea şi Lupeni funcţionează doar pe trei schimburi din cele patru prevăzute în program, pentru completarea celui de-al patrulea schimb fiind nevoie de circa 60 de oameni.

„Depinde de ceea ce-şi doreşte politicul (în privinţa angajărilor, n.r.). Angajările făcute imediat ne vor duce la o creştere a producţiei, deoarece minele Lupeni şi Lonea funcţionează pe trei schimburi, în loc de patru. Deci, din cele patru schimburi, unul nu produce cărbune. Cu un minimum de 50-60 de persoane am putea forma cel de-al patrulea schimb şi am creşte producţia”, a explicat preşedintele Sindicatului „Muntele”.

El a arătat că, în contextul creşterii producţiei de cărbune, se mai pot porni abataje la minele Vulcan şi Lupeni, într-un termen de o lună şi jumătate.

„Putem porni abataje foarte repede la minele Vulcan şi Lupeni. Deci, din nou, vorbim de o creştere a cantităţii de cărbune care ar duce la o mai mare perioadă de funcţionare a termocentralei de la Paroşeni şi la o suplimentare a energiei electrice vândute în piaţă. La un abataj este nevoie de 50-60 de oameni. În mod sigur există forţă de muncă în Valea Jiului care ar putea acoperi aceste nevoi de personal”, a estimat Câmpean.

Preşedintele Sindicatului „Muntele” a menţionat că în prezent producţia de cărbune în Valea Jiului se situează la o medie de 800-1.000 de tone pe zi. O suplimentare a schimburilor la Lonea şi Lupeni ar aduce un spor de circa 100 de tone pe zi, iar redeschiderea unui abataj ar permite o suplimentare a cantităţii de huilă cu circa 350 de tone pe zi.

„Se poate ajunge la 1450-1.500 de tone pe zi. Termocentrala Paroşeni are nevoie de 1.800 de tone de cărbune pe zi, deci se vor apropia foarte mult de cantitatea necesară pentru a putea funcţiona o zi întreagă”, a arătat liderul sindical.

În prezent, termocentrala Paroşeni funcţionează, în medie, trei zile pe săptămână din cauză că nu are suficient cărbune.

Știri pe subiect:

Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Cer REDESCHIDEREA minelor și REPORNIREA centralelor pe cărbune!

Cărbunele, de la „resursa fără viitor” din Green Deal-ul european, la soluție în contextul războiului. Cine salvează minele românești?

Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?

„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Sindicaliștii cer angajări în Valea Jiului, pentru creșterea producției în minele pe care Guvernul României le închide la recomandarea UE”

Comentariile sunt închise.