România trebuie să fie pragmatică

Trebuie mai întâi să recunoaștem câteva adevăruri:

Ucraina nu ne este un stat prieten. În 1991 nava ucraineană Rostock a fost scufundată intenționat blocând pentru 15 ani circulația navală pe brațul Sulina care leagă Dunărea de Marea Neagră. Scopul a fost construirea canalului Bâstroe care să lege Dunărea de Marea Neagră pe teritoriul ucrainean. În ciuda protestelor internaționale Ucraina a construit acel canal. Au fost pragmatici, și-au urmărit interesele.

Litigiul pentru Insula Șerpilor, ținut românesc cu importanță atât economică cât și strategică, a fost rezolvat în 2003 în favoarea Ucrainei pentru că România negocia aderarea la NATO și una dintre condițiile de aderare era rezolvarea litigiilor teritoriale. Ucraina a fost pragmatică și a profitat de nevoile României.

Ucraina face tot posibilul pentru deznaționalizarea și asimilarea minorităților naționale de pe teritoriul său. În 2017 a fost promulgată noua lege a învățământului care prevede că limba maternă poate fi folosită doar la grădiniță și în învățământul primar. Pentru că Ucraina este pragmatică, știe că Putin are dreptate când spune că Ucraina este un stat artificial care are în componență teritorii rusești, poloneze, românești și ungurești și are nevoie să-și construiască identitatea națională.

Volodimir Zelenski, actualul președinte al Ucrainei, în discursul susținut în 2020 cu ocazia Zilei Unității Ucrainei, a spus cu subiect și predicat că România a ocupat Bucovina de Nord.

Acum Ucraina a fost atacată de Rusia și are nevoie de suportul și ajutorul comunității internaționale. România e parte din NATO și UE și are graniță extinsă cu Ucraina. NATO a decis să ajute Ucraina cu arme și echipament militar. Ungaria a refuzat să permită tranzitul pe teritoriul său.

Rămâne România. Dacă tot vom permite tranzitul echipamentelor militare pe teritoriul nostru, ar trebui să fim pragmatici și să ne urmărim interesul. Pentru că ocazii ca acestea nu apar în fiecare zi. Iar România are obligația să aibă grijă de românii din afara României. Așa că eu, pentru început, aș condiționa ajutorul Ucrainei de recunoașterea de către Zelenski a faptului că România nu a ocupat Bucovina de Nord, ci URSS-ul a rupt Bucovina de Nord din trupul României. Apoi i-aș explica că ar fi indicat să modifice legea învățământului astfel încât învățământul în limba română să fie garantat în Bucovina de Nord la toate nivelele. Și i-aș cere și acordarea autonomiei administrative pentru minoritatea română din Bucovina de Nord.

Să vedem cât de pragmatici sunt cei ce conduc România. Dacă ar fi să pariez, aș paria că nici măcar nu știu ce e ăla pragmatism.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „România trebuie să fie pragmatică”

Comentariile sunt închise.