20 aprilie. 169 de ani de la nașterea inginerului Elie Radu

Miercuri, 20 aprilie, se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Elie Radu, inginerul care a pus umărul construcţia României moderne.

„Elie Radu, inginerul care a pus umărul la construcţia României modern, s-a născut la 20 aprilie 1853, la Botoșani. Şi-a obţinut diploma la Bruxelles şi chiar dacă i se oferise un post în Belgia, a ales să revină în ţară, unde, la 24 de ani, a fost angajat în cadrul Ministerului Lucrării Publice, alături de renumitul Anghel Saligny.

Inginerul a făcut primul sistem modern din ţară de alimentare a oraşelor cu apă potabilă, primele şosele peste munţi, a ridicat sute de poduri, gări şi kilometri de cale ferată. Tot el a proiectat şi Palatul Ministerului Lucrărilor Publice de pe “Maidanul lui Duca”, vis-a-vis de Grădina Cişmigiu, clădirea care adăposteşte, astăzi, Primăria Municipiului Bucureşti.

Nu era un bun vorbitor, dar când era la catedră se simţea ca peştele în apă. La sărbătorirea a 45 de ani de activitate i s-a cerut să ia cuvântul, refuzând politicos și spunând: „Nu-mi cereţi să vă ţin discursuri, ca să vă arăt cum ştiu să vorbesc; daţi-mi mai bine o planşetă, o riglă şi un echer pentru a vă face un proiect”.

În întreaga sa carieră, inginerul nu şi-a întrerupt activitatea decât trei zile pe an: de Anul Nou, în prima zi de Crăciun şi de Paşti. S-a stins din viaţă la vârsta de 78 de ani, la Bucureşti, la scurt timp după ce a fost pensionat forţat”, notează România Actualități.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost