Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Ar trebui să reiterăm în Parlament o invitație la integrarea Republicii Moldova în România

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a reiterat, marți, solicitarea privind reafirmarea de către Parlamentul României a necesității reunificării Basarabiei cu România, soluție mult mai rapidă comparativ cu o iluzorie alternativă privind integrarea Republicii Moldova în UE.

Declarația a fost făcută marți, în plenul Senatului, cu ocazia ratificăii unui Acord între București și Chișinău, privind acordarea unui ajutor nerambursabil de 100 milioane de euro.

„Am auzit spunându-se de la acest microfon „statul moldovean”, „guvernul moldovean”. Nu există așa ceva! Există statul Republica Moldova, al doilea stat românesc, și există guvernul Republicii Moldova”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu la începutul intervenției în Parlament.

În ceea ce privește integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a cărei necesitate este motivată de conflictul din Ucraina, senatorul Claudiu Târziu a explicat că procesul aderării este unul de durată, ce impune condiții dificil de îndeplinit.

„Știm foarte bine- din parcursul nostru european- cât ne-a fost de greu să îndeplinim condițiile pentru a adera la Uniunea Europeană, și înțelegem că statul Republica Moldova este cu mult mai departe de a le îndeplini.

De aceea, dragi colegi, așa cum o parte dintre dumneavoastră, care erau parlamentari și în 2018, ați făcut-o, ar trebui să reiterăm și în această formulă a Parlamentului o invitație la integrare a Republicii Moldova în România. O invitație la întoarcere a acestei provincii românești a părții de Est a României în Țara- Mamă.

Este mult mai fezabilă, ar fi mult mai rapidă, și ar asigura protecția necesară, atât din punct de vedere al amenințărilor militare, cât și din punct de vedere economic, pentru acest stat românesc rezultat în urma unui pact odios între doi mari criminali ai istoriei.

Așa că eu sper ca și acest ajutor pe care îl acordăm cu toată bunăvoința și cu toată frățietatea să fie încă o dovadă a dorinței noastre de Reunificare, nu să fie firmiturile date jos de pe masă către frații mai săraci sau o promisiune de integrare în UE, care nu se va produce”, a spus președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost