D’ale săptămânii (4-10 aprilie)

Tocmai s-a încheiat o săptămână relativ liniștită la noi în țară, în care știrile despre conflictul din Ucraina au dominat și la sfârșitul căreia au loc alegeri pentru un nou președinte PNL, respectiv pentru un nou președinte al Franței.

1. La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact duminică, are loc congresul PNL pentru alegerea noului președinte. Nicolae Ciucă fiind singurul candidat. Detalii aici.

2. Tot duminică, Franța își alege președintele. Cele mai noi sondaje anunță că există doi favoriți, respectiv Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Detalii aici.

3. Între timp, în România, datoria publică a României a depășit pragul de 50% din PIB, atât în ianuarie cât și în februarie 2022. Despre ce NU a făcut Guvernul pentru a o corecta, puteți să citiți aici.

4. Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a fost trimis, din nou, la închisoare. Udrea a plecat din România în ziua în care ICCJ anunța decizia, însă a fost prinsă în Bulgaria. Mai multe informații pe acest subiect, aici.

5. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune despre războiul din Ucraina că am putea să ne așteptăm la o evoluție spre Odesa. Ministrul Dîncu crede că este o acalmie falsă în prezent. Detalii aici.

6. Guvernul României alocă 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru recuperarea cheltuielilor cu cazarea pentru cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni. Detalii aici.

7. O știre importantă, dar care a trecut neobservată în presa românească, este cea referitoare la anularea unui ordin prin care autoritățile bulgare intenționau să scoată în stradă unele instituții românești din regiunea Vidin. Detalii aici.

8. Acad. Ioan Aurel Pop a fost ales, marți, 5 aprilie 2022, pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de 4 ani. Mai multe informații aici.

9. Ordinul privind Structura anului școlar 2022-2023 a fost publicat în Monitorul Oficial. Școala începe pe 5 septembrie 2022, este organizată pe 5 „module de învățare” și are 5 vacanțe. Mai multe informații pe acest subiect, aici.

10. Prezent în România pentru a doua oară, scriitorul Rod Dreher a susținut, joi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, conferința „Cum să fii creștin într-o lume anticreștină”. Detalii aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost