Cifre dramatice! Datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB. Ce prevede Legea responsabilității fiscal-bugetare

Datoria publică a României a depășit pragul de 50% din PIB, atât în ianuarie cât și în februarie 2022, reiese din datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), prag care impune schimbări importante de politici guvernamentale, în esență măsuri de reducere a acestei expuneri, anunță Curs de guvernare.

În ianuarie, datoria publică a României a atins nivelul de 50,2% din PIB (591,5 miliarde de lei), iar în februarie 50,6% din PIB (595,9 miliarde de lei), reiese din documentele oficiale, în care se precizează că ”Datoria administrației publice conform metodologiei UE calculată pentru lunile Ianuarie și Februarie 2022 include și prefinanțarea din componenta de împrumut a PNRR”.

Datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB după împrumuturile record contractate de stat în prima lună a acestui an, de circa 25,8 miliarde de lei, sumă ce include emisiunile pe piețele internaționale, precum și un avans de 9,7 miliarde de lei din componenta de împrumut pentru finanțarea Planului Național de Revenire și Reziliență (PNRR).

La această sumă s-au mai adăugat încă 17,8 miliarde de lei în februarie, lună în care Finanțele au ieșit din nou pe piețele financiare internaționale pentru a obține finanțare.

Totalul împrumuturilor administrației centrale a ajuns astfel la 43,6 miliarde de lei, echivalentul a 30% din sumele pe care statul trebuie să le împrumute în 2022 pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a ”rostogoli” datoria publică (a înlocui împrumuturile ce ajung la scadență cu noi credite).

Consecințele depășirii pragului de 50% din PIB

Depășirea bornei de 50% din PIB datorie publică atrage după sine o serie de consecințe, după cum reiese din Legea responsabilității fiscal-bugetare.

Mai exact, dacă aceasta se situează peste 50% din PIB, dar sub 55% din PIB:

  • Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
  • programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
  • măsurile cuprinse în program se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie  publică.

Pe măsură ce ponderea crește, măsurile sunt și mai restrictive. Astfel, când datoria publică depășește 55% din PIB, dar se menține sub 60% din PIB, „Guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public”. Dacă datoria depășește 60% din PIB, Guvernul trebuie să anunțe un plan care va duce la reducerea sa cu 5% pe an, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Cifre dramatice! Datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB. Ce prevede Legea responsabilității fiscal-bugetare”

  1. Paradoxal , Guvernul , continua sa ascunda ” sub pres ” , sumele imense cheltuite pe asa zise vaccinuri , asa zise ” instrumente medicale si materiale de protectie medicala ” , cheltuite pe ” Operatiunea internationala ” Covid si alti virusi , acum pe alte ” operatiuni intrantionale ” , versus conflictul din Ukraina , care nu este al nostru dar pas cu pas suntem antrenati in el , prin ” scumpirii majore la energie , produse alimentare , etc” aici este o liniste totala ” nici ce s-a cheltuit pe firme gen ” Botezatu ” , nici de infractiuni sunt , din contra ” beneficiarii ” operatiunii Covid , sunt inca pe ” posturi ” si continua sa dirijeze ” Orchestra ” Guvernului . Apoi daca la o cerere simpla de verificare a ” Uzurparii de functie ” , conform unei decizii a unei Curtii de Apel , vii si o argumentezi ” Privind necesitatea starii de stabilitate actuala ” la nivel de functii guvernamentale si acoperirea ” faptusului ” prin asa ceva , este bine ca avem Guvern si acum ne ocupam de ” UDREA ” de acum 10 ani si nu de ” faptasii prezentii ” la deturnarii de bani din Bugetul National , de sute de milioane de euro . Este bine ca avem activitate, dar am vandut tara ” pe doi lei ” , pe ciubucuri politice de maruntis , privind ” alesii tarii ” se pare la ” comanda externa” asa cum s-a demonstrat pana si in cazul Justitiei functionale , intr-o zi , prin incalcarea Constitutiei , ( cazul Udrea ) la ” comanda externa ” pentru a ” da un exemplu ” , ” cine nu-i cu noi si are gura mare uite ce pateste . ” Cu respect , pentru ” tovarasii exteni de la butoane „

Comentariile sunt închise.