Încă o fabrică cu o tradiție de 50 de ani se ÎNCHIDE. Este pregătit în loc un proiect imobiliar

Fabrica de spumă poliuretanică Spumotim din Timișoara, cu o istorie de peste 50 de ani, urmează să fie închisă în această vară, terenul pe care funcționează fiind promis spre vânzare dezvoltatorului imobiliar Prime Kapital, pentru circa 19 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Aceleași surse mai spun că acesta este ultimul activ imobiliar al companiei, iar activitatea de producție va fi oprită în iulie sau august.

„Fabrica încă funcționează, are în jur de 150 de angajați, dar se va închide. Acționarii au decis să vândă terenul. Încă suntem în activitate. Nu știm până când“, a confirmat un angajat al Spumotim.

Fabrica de spumă poliuretanică, prima de acest fel din România, a fost înființată în 1971 și privatizată în 1994 prin metoda MEBO, iar acum 96% din acțiuni sunt deținute de mai multe persoane fizice, iar 4% de SIF Banat-Crișana, potrivit termene.ro.

La Spumotim au fost produse, o perioadă lungă, perne auto pentru grupul Renault – Dacia. După vânzarea diviziei auto, fabrica s-a concentrat pe producția pentru industria mobilei. Între 2017 și 2020, profitul Spumotim a fost într-o creștere constantă, ajungând la circa 2 milioane de lei în 2020, ultimul an pentru care sunt disponibile raportările financiare.

Prime Kapital, companie înființată de Martin Slabbert și Victor Semionov – fondatori și foști manageri ai celui mai mare investitor imobiliar din România, fondul NEPI Rockcastle – are rolul de a asigura extinderea companiei sud-africane MAS Real Estate, al cărei principal acționar este. Cei doi parteneri sud-africani au mai cumpărat anul trecut terenurile mai multor foste fabrici din Timișoara, Cluj și Brașov și au un buget de aproape un miliard de euro pentru construcția a peste 11.000 apartamente în mai multe orașe din țară. Prime Kapital a mai cumpărat de la producătorul de corpuri de iluminat ELBA un teren de 56.000 de metri pătrați de lângă Gara de Nord din Timișoara cu 12,5 milioane euro, notează sursa citată.

Știri pe subiect

Încă o fabrică dispare, după 50 de ani de producție în România. Angajații sunt concediați, iar utilajele sunt scoase la vânzare


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost