Expert britanic: Trebuie să se renunțe la parole. Scanarea feţei și amprenta digitală, printre alternative. Anunțul giganților Apple, Google şi Microsoft

Oamenii și companiile trebuie să renunțe în totalitate la parole şi să facă trecerea către o altă tehnologie de conectare, a declarat, joi, Grahame Williams, expert britanic în identitate și acces, spunând că acest lucru este necesar pentru „a proteja informaţiile personale de hackeri”.

Grahame Williams a lansat un apel pentru trecerea la alte modalităţi de conectare, cum ar fi autentificarea multi-factor (MFA) – în cazul căreia utilizatorii trebuie să furnizeze un strat suplimentar de identificare pentru a se conecta – sau biometria, ce presupune scanarea feţei sau a amprentelor digitale, în vederea îmbunătăţirii siguranţei generale a datelor personale, a anunțat de DPA/PA Media, potrivit Agerpres.

Tot joi, giganții americani Apple, Google şi Microsoft au anunţat că au demarat „un efort comun” de trecere în viitorul apropiat la standardul FIDO, care va face ca logarea pe dispozitivele şi unele dintre aplicaţiile celor trei să se facă fără parolă, potrivit News.ro.

Pe parcursul următorului an, Apple, Google şi Microsoft vor implementa standardul FIDO pe telefoanele, sistemele de operare şi browser-ele pe care le dezvoltă şi comercializează.

Asta înseamnă că utilizatorii nu vor mai avea nevoie de parolă pentru autentificare pe Android, iOS, Windows, macOS, Chrome, Edge şi Safari. Acest principiu se va aplica inclusiv la prima logare pe un nou dispozitiv, o nouă caracteristică FIDO.

Standardul FIDO utilizează principiile criptografiei cu cheie publică. Rolul cheii publice (şi, totodată, înlocuitor al parolei) îl va juca telefonul personal. Pentru a-şi confirma identitatea, utilizatorul care încearcă să se logheze nu trebuie decât să deblocheze telefonul, indiferent că o face prin autentificare facială, scanarea amprentei sau introducerea unui cod PIN.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost