Fost agent KGB: Putin suferă de demență în stadiu incipient și de paranoia

Sănătatea dictatorului de la Kremlin a fost mult timp sursa de speculații, surse occidentale sugerând că are probleme serioase de sănătate.

În ciuda faptului că secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a insistat că sănătatea lui Putin este „excelentă”, recentele sale apariții publice, de după invazia Ucrainei, au pus sub semnul întrebării starea sa fizică.

Fostul spion rus Boris Karpichkov, în vârstă de 62 de ani, a spus că, pentru a-i fi protejată imaginea de „om puternic”, nici măcar membrii cercului intim al lui Putin nu sunt la curent cu starea sănătății sale.

Dezertorul rus, care locuiește acum în Marea Britanie, a spus că Putin este paranoic și vede pe toată lumea ca pe un posibil „trădător” – iar sănătatea lui este o „o problemă deosebit de sensibilă”.

Fostul agent dublu a declarat pentru The Sun Online: „Este – sau cel puțin așa acționează – nebun și obsedat de idei paranoice. Vede literalmente peste tot, inclusiv în cadrul serviciilor de securitate ruse și chiar în interiorul cercului său apropiat, doar „trădători”. Este atât de suspicios și atât de obsedat de ideile sale paranoice, încât acum poate fi comparat cu Stalin”.

Karpichkov a mai spus că este probabil ca Putin să sufere de mai multe boli, cum ar fi stadiile incipiente ale demenței și ale Parkinsonului: „Nu sunt medic… dar există o îngrijorare serioasă că Putin suferă de numeroase afecțiuni fizice – posibil din cauza accidentărilor sportive din anii săi mai tineri. Pe lângă acestea are și unele probleme care afectează persoanele în vârstă, cum ar fi demența în stadiu incipient. O altă problemă potențială ar putea fi – judecând după modul în care se mișcă – că Putin suferă de stadiile inițiale fie ale Parkinson, fie ale unei alte tulburări neurologice grave cauzată de o formă de cancer, o tumoare cerebrală, de exemplu”.

Oficialii de la Kremlin au negat întotdeauna că este ceva în neregulă cu liderul lor, care împlinește 70 de ani în octombrie. Dar Putin a părut confuz și fără suflare în timpul ultimului său discurs în care a amenințat Occidentul cu arme nucleare. Președintele părea că se străduiește să respire și s-a oprit de mai multe ori în timpul discursului adresat politicienilor, împiedicându-se în cuvinte și părând epuizat.

Săptămâna trecută, în timpul discuțiilor cu ministrul său al Apărării, Serghei Shoigu, Putin a fost filmat ținându-se de masă și aplecându-se, stârnind alte zvonuri că ar putea suferi de Parkinson.

Profesorul Erik Bucy, un expert în limbajul corpului de la Texas Tech University, a declarat pentru The Sun Online la vizionarea videoclipului: „Este un Putin uimitor de slăbit în comparație cu omul pe care l-am observat chiar și acum câțiva ani. Un om sănătos, apt de muncă, nu ar trebui să se sprijine cu o mână întinsă pentru efectul de pârghie și nu ar fi îngrijorat să țină ambele picioare plantate pe pământ”.

Într-un alt clip video, în care îl întâmpina pe președintele belarus Alexandru Lukașenko la Kremlin, mâinile liderului rus au tremurat violent. Experții au mai subliniat și aspectul său „umflat” și „fără vlagă” și că a consultat un medic specializat în cancer tiroidian.

Mult timp Putin s-a mândrit cu imaginea sa de „om puternic”, dar schimbarea sa dramatică din ultimii ani a dus la apariția speculațiilor că ar putea suferi de o boală fizică gravă. Dictatorul de la Kremlin este mereu înconjurat de membrii ai forțelor de securitate, participând doar la un număr mic de întâlniri și pentru o perioadă scurtă de timp.

Se pare că fiecare parte din viața sa este atent planificată, hrănind astfel speculațiile despre sănătatea sa. Și se crede că este însoțit tot timpul de o echipă de medici care îi monitorizează cu atenție sănătatea.

Sursa: The Sun

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost