Fost director general la Nuclearelectrica, despre reactorul nuclear dezvoltat de americani la Doicești: România plătește dublu ca să producă de 4 ori mai puțină energie

Reactoarele nucleare modulare mici, pe care România le cumpără de la americani, deși nici nu au fost nici construite și nici autorizate, costă de două ori mai mult decât finalizarea reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, care ar produce de 4 ori mai multă energie, spune Ioan Rotaru, fost director general la Nuclearelectrica și cu o experiență de 25 de ani ca expert tehnic al Agenției Internaționale de Energie Atomica (IAEA) de la Viena.

Mai mult, în premieră mondială, mini-centralele nucleare se vor construi pe un amplasament al unei firme private, explică Ioan Rotaru, într-un declarație pentru Național.ro.

„O centrală cu 6 reactoare mici, care va produce 420 MW, costă 6 miliarde de dolari. Practic, este mai mult decât finalizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, de care văd că se uită, care ar însemna 3,5 miliarde de dolari și care ar produce 1.440 MW”, explică ne Ioan Rotaru.

În dezbaterile cu experții din statele care doreau implementarea mini centralelor nucleare s-a pus accent pe o condiție esențială, aceea ca primul SMR să fie făcut în țara de origine, să fie testat, să fie verificat, să fie licențiat și apoi să fie construit într-o altă țară.

„În cazul României, ar trebui ca aceste lucruri să se întâmple în SUA, dar nu există niciun SMR pus în funcțiune în această țară. Singura justificare pentru această selecție făcută de către Nuclearelectrica ar fi că procesul de autorizare de la NuScale este destul de avansat, dar planul lor de implementare depășește 2030, or la noi se tot vorbește că în 2028 va fi gata, ceea ce este foarte ciudat”, ne-a declarat Ioan Rotaru.

Centrală nucleară privată?

Fostul director general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, amintește că România a primit un grant de 1,2 milioane de dolari de la Agenția de Comerț și Dezvoltare din SUA ca să facă un studiu pentru a vedea unde se pot amplasa aceste mini reactoare nucleare.

„Eu mă așteptam să văd o listă cu aceste amplasamente, dar am rămas surprins să văd, săptămâna trecută, că a fost anunțat un singur amplasament, la Doicești, în Dâmbovița. Este pentru prima oară în care, într-un proiect guvernamental, proprietarul terenului este o companie privată. Mi se pare extraordinar de dubioasă alipirea unei companii private în acest consorțiu cu NuScale și Nuclearelectrica. În plus, este posibil ca această companie să participe și la construcția SMR-urilor, fără să se facă o licitație în care să poată participa firme românești. Și nu cred că există în lume vreo centrală nucleară care să fie făcută pe un amplasament privat”, ne-a precizat Ioan Rotaru.

Pe același subiect:

Profit.ro, despre reactorul nuclear dezvoltat de americani la Doicești: De ce nu implementează americanii un astfel de proiect mai întâi la ei în țară? Răspunsul unui înalt oficial de la Washington

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost