Mărturii de pe front: „Armata rusă e condusă de incompetenți, iar echipamentele militare nu funcționează”

Oseția de Sud este un stat separatist de genul Transnistriei recunoscut doar de Rusia. La sfârșitul lunii martie au trimis și ei trupe în Ucraina în sprijinul rușilor. Conform surselor ucrainene ar fi fost vorba de 150 de militari.

Odată ajunși pe front aceștia au avut surpriza să vadă că armata rusă e într-o stare jalnică. Trupa este demoralizată, echipamentele militare sunt defecte, iar ofițerii sunt incompetenți.

După 11 zile soldații din Oseția de Sud au abandonat lupta pentru că nu vroiau să ajungă carne de tun. La întoarcerea acasă aceștia i-au povestit liderului separatist al Oseției de Sud, Anatoli Bibilov, prin ce au trecut.

Nu ne-a fost frică, nu ne-am speriat, doar că am fost trădați la fiecare pas”, i-a spus unul dintre soldați lui Bibilov despre decizia lor de a abandona lupta.

Nu aș dori nici măcar celui mai mare dușman al meu să treacă prin ce am trecut noi acolo. Echipamentul militar nu funcționa, vă spun direct… Nu a existat niciun personal de comandă. Din zece tancuri doar trei erau în stare de funcționare. Nu exista nicio comandă. Și dacă ofițerii nu știau ce să facă, ce poată să facă sergentul?

Alt soldat a spus că 99 la sută din echipamentul militar dintr-o altă unitate nici măcar nu funcționa, dar când militarii l-au avertizat pe ofițerul aflat la comandă acesta a dat din umeri și a spus doar „duceți-vă așa”.

Într-un alt caz, trupele s-au plâns că comandantul lor „dispărea” de fiecare dată când începeau luptele. „Îi era frică de proprii oameni. Și-a făcut o echipă de protecție din câțiva dintre militari. A refuzat să iasă și să vorbească cu oamenii săi de frică să nu fie bătut”, a spus un soldat. În cele din urmă, „unii tipi de la Spetsnaz [forțele speciale]” chiar l-au bătut și i-au lăsat „fața plină de sânge”, a spus el.

Aceștia au mai spus că trupele ruse nu au avut niciodată planuri de rezervă sau căi de evacuare.

Unul dintre soldați a spus că unul dintre camarazii săi răniți în regiunea Donețk, ocupată de ruși, nu a primit îngrijiri medicale. „Ne-a spus că în prima zi l-au bandajat, dar că încă mai are schije în interiorul corpului. Avea o mâna foarte umflată și nimeni nu a făcut nimic, nici medicii nu vin să-l vadă. E acolo de cinci zile, iar medicii îi cer doar bani.

După ce i-a ascultat, Bibilov i-a întrebat direct pe soldați dacă cred că Rusia va pierde războiul. Unul dintre soldați a spus: „Da, cred că vor pierde”.

Sursa: Yahoo News


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost