Pâinea, mai scumpă ca niciodată

Pâinea, un aliment de bază pentru români, s-a scumpit cu aproape 17 % în ultimul an, mult peste media inflației, potrivit datelor BNR, în timp ce făina costă cu peste 20 % mai mult față de anul trecut.

Pâinea a ajuns să fie cumpărată cu porția de români. Clasica franzelă ajunge la aproape doi lei. Lanțul scumpirilor pornește de la sursă. Fermierii au cheltuieli mai mari și au crescut prețul grâului.  La rândul lor, distribuitorii au simțit din plin scumpirile la carburanți, notează PrimaTV.

Încă din faza de materie primă vedem consecințele scumpirilor. Prețul grâului a atins maximul ultimilor 14 ani, după ce a început conflictul în Ucraina. Dar agricultorii s-au confruntat, în ultimul an, și cu alte probleme. Iar proprietarii de fabrici de pâine se văd nevoiți să țină pasul cu scumpirile…cum altfel…crescând prețul.

Toate cerealele au atins niveluri record de preț – care se văd direct în buzunarele cumpărătorilor. De exemplu, uleiul a înrgistrat creșteri de prețui de peste 30%.

Anul trecut, recolta de floarea soarelui a României a fost de peste 11 milioane de tone, cea mai mare producție din 2007. În ceea ce privește grâul, însă, țara noastră a obținut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei. Iar scenariul este așteptat să se repete și în acest an.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost