Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, solicită parlamentarilor să modifice legea privind arborarea steagului României

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a exprimat nemulțumirea față de legea care reglementează arborarea drapelului României, spunând că nu mai este conformă cu realitătea și solicitând parlamentarilor de Timiș să propună modificarea acesteia.

Primarul Dominic Fritz a semnalat, săptămâna trecută, pe Facebook, că Prefectura Timiș i-a solicitat înlăturarea steagurilor amplasate în fața Primăriei, alături de cele ale României și Uniunii Europene.

„Legea care reglementează arborarea drapelului României este din anul 1994. Ea aparține unui alt context istoric, plin de frământări și temeri. E acolo un articol care, dacă e interpretat la extrem, poate fi citit ca și cum avem voie să punem steagul unui alt stat doar dacă este o delegație oficială din statul respectiv în vizită.

Am un respect extraordinar pentru steagul României. Trăiesc o mare emoție și mă simt onorat ori de câte ori port eșarfa tricoloră. Cred că cea mai mare realizare a României contemporane este alegerea destinului european. Pentru mine este o onoare că drapelul României poate fi arborat alături de cel al Uniunii Europene, cu aceeași importanță și valoare ca steagurile celorlalte state membre.

Îmi asum această decizie: steagurile statelor cu care Timișoara are relații de colaborare vor continua să fluture în fața Primăriei Timișoara. Ca simbol al apartenenței noastre la marea familie europeană. Și ca dovadă a spiritului multietnic și tolerant al orașului în care trăim.

Cer parlamentarilor de Timiș să se aplece asupra legii din 1994, să propună modificarea acestui text de lege și să-l facă conform realităților zilelor noastre”, a scris, pe Facebook, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Ce prevede legea

În Legea nr.75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice se precizează următoarele:

Art. 2. – Drapelul României se arborează în mod permanent:

a) pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice;

b) la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură;

c) la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional;

d) ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Art. 3. – Drapelul României se arborează temporar:

a) cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale;

b) cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară;

c) cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalităţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi şi pe diferite trasee;

d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;

e) cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive, pe stadioane şi alte baze sportive;

f) în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, solicită parlamentarilor să modifice legea privind arborarea steagului României”

  1. Aceasta vietuitoare, Fritz, a inceput sa fie obraznic. Ar fi timpul sa fie intrebat de sanatate.

Comentariile sunt închise.