România se împrumută la DOBÂNZI RECORD, de aproape 8% pe termen lung

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, luni, pe 10 ani la un cost de aproape 8%, un nivel record al împrumuturilor pe termen lung, conform datelor Băncii Naționale a României.

Costul este cu 1,43 puncte procentuale mai mare comparativ cu cel la care România s-a împrumutat la licitația din aprilie, arată economiștii Banca Transilvania.

Costuri atât de mari la împrumuturile pe termen lung au mai existat înainte de ultima criză financiară. De exemplu, pe 20 iulie 2005, Ministerul Finanțelor se împrumuta pe 10 ani la o dobândă de 7,85%, însă și aceasta era sub nivelul din prezent, conform datelor BNR consultate de Economedia.

Este de menționat însă că în perioada crizei financiare din 2008-2009 lipsesc împrumuturile pe termen lung, statul preferând atunci să se împrumute pe perioade mai scurte.

De ce se împrumută România la costuri atât de mari?

„Țările care au intrat în această succesiune de crize (Covid și geopolitică) cu deficite gemene nesustenabile și implicit nevoi de finanțare relativ mai mari sunt mai afectate de turbulențele de pe piețele globale”, explică Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, pentru Economedia.

România este ţara cu cel mai mare deficit bugetar din PIB din toată Uniunea Europeană și are de asemenea cel mai mare deficit de cont curent din UE, singura țară care a depăşit pragul de 5%.

Știri pe subiect

Cifre dramatice! Datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB. Ce prevede Legea responsabilității fiscal-bugetare

Comisia Europeană propune emiterea de datorii comune pentru a acoperi deficitul Ucrainei de 15 MILIARDE de euro, în următoarele trei luni

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „România se împrumută la DOBÂNZI RECORD, de aproape 8% pe termen lung”

  1. Deficitul este un aspect dar nu singurul , elementul de baza la un ” imprumut ” mai ales pe termen lung este credibilitatea , se pare ca pe termen lung Romania , nu mai prezinta ” credibilitate ” deci concluzia simpla este ca suntem in faliment ca tara si se pare ca ” este planificat ca falimentul nu numai sa dureze pe termen lung dar nici sa nu mai iesim din el ” Pe romaneste ” am vandut Romania , in acesti 30 de ani , unii ” alesi democratic mai profitori mai mult ” alti alesi mai putin , fiecare dupa ” pofta ce am poftit ” , vorba personajului de film in cauza , DAR AM VANDUT-O DEFINITV PE TERMEN INCA NEBANUIT , Parafrazand un personaj de film celebru ” Datoria tarii nu este a noastra , ci a urmasilor, urmasilor ……… nostri . Multumim din inima ” PARTIDULUI ” pentru meritele sale , sa pleci de la 0 datorie in 90 , dupa ce te-a lasat ” dictatorul ” fara datorii sa ajungi in 30 de ani , sa vinzi tot si sa ai si tara in faliment definitv , este O MARE REALIZARE A ” OLIGARHIILOR FINANCIARI ZONALI ” , mai putin a ” votantului ” si a urmasilor sai.Poate asta ar fii o problema de siguranta nationala , daca domnul presedinte BNR o propune in CSAT , pe langa cea cu siguranta alimentara. Vom vedea daca sunt numai vorbe si anunturi media sau vor fii si fapte mai ales cu un Prim Ministru , fost militar de cariera.

Comentariile sunt închise.