Șefa CE, Ursula von der Leyen, susţine modificarea tratatelor UE. Treisprezece state membre, inclusiv România, se OPUN

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat luni în favoarea unei modificări a tratatelor UE şi la renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre în domenii cheie, relatează AFP, citată de Agepres.

„Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susţinut în plenul Parlamentului European. Ea s-a declarat gata să reformeze UE, „schimbând tratatele, dacă va fi necesar”.

Preşedinta executivului european a susţinut acest discurs cu prilejul ceremoniei de închidere a Conferinţei privind viitorul Europei, o amplă consultare cetăţenească la scara UE.

„Europa ar trebui să joace un rol mai important, de exemplu în domeniul sănătăţii sau al apărării. Şi noi trebuie să ameliorăm în permanenţă funcţionarea democraţiei noastre. Voi fi mereu de partea celor care vor să reformeze UE pentru ca ea să funcţioneze mai bine”, a subliniat șefa CE.

Emmanuel Macron susţine convocarea unei convenţii de revizuire a tratelor UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut luni apelurile la convocarea unei convenţii pentru a discuta posibile modificări la tratatele care guvernează Uniunea Europeană, relatează dpa şi AFP, notează sursa citată.

Macron a spus,  în cadrul unui discurs susţinut în cadrul Parlamentului European la Strasbourg, că este „pentru această reformă instituţională”.

„Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu sunt de acord cu ea”, a spus Macron în faţa legislativului comunitar.

Treisprezece state membre UE se opun modificării tratatelor

Pe de altă parte, treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

„Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea” unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea semnatară.

Cele 13 state membre susţin că „nu exclud nicio opţiune în acest stadiu”, dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc.

„Avem deja o Europă care funcţionează”după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, avertizează ei.

Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Șefa CE, Ursula von der Leyen, susţine modificarea tratatelor UE. Treisprezece state membre, inclusiv România, se OPUN”

  1. Nu s-a inceput nici acum ancheta penala impotriva Ursulei von der Leyen in legatura cu achizitionarea serului experimental pfeizer?

  2. A incercat si doamna in cauza sa faca un ” sondaj de marketing politic ” sa vada cine se opune , pentru a fii ” dresati ” in favoarea ” DEMOCRATIEI DECIZIONALE UNICE EUROPENE DE FACTURA AMERICANA ” Chiar daca astazi unele state sau opus de FORMA SAU DE SITUATIE DE MOMENT , FINALUL VA FII ACELASI ” DEMOCRATIA UNICA EUROPEANA ” CU VOTUL ” ALESILOR ” SUB CONDUCEREA ” ALESULUI UNIC AL DEMOCRATIEI MONDIALE ” , cu cat se va intensifica ” RAZBOIUL AUTOCRATULUI RUS ” cu atat se va intensifica ” DEMOCRATIA AUTOCRATA EUROPEANA ” , PE PRINCIPIUL ” AUTOCRATULUI RUS ” ADICA ” VEVERITA CARE ARE ALUNE IN GURA SI NU POATE SA LE SPARGA ADICA COMUNITATEA EUROPEANA CU STATELE EI INCA UNELE – NEASCULTATOARE – ” SUB CONDUCEREA ALESILOR , NATO DE PESTE ” ATLANTIC ” . DAVAI , DAVAI , DEMOCRATIE EUROPEANA .

Comentariile sunt închise.