Antreprenorii se tem că vine RECESIUNEA. Scumpirea energiei, cel mai mare pericol pentru economia României (sondaj). Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Soluția este revenirea la piața reglementată

Până la sfârșitul anului, România ar putea intra în stagflaţie, o perioadă caracterizată printr-o continuare a creșterii inflației, sau chiar în recesiune, consideră majoritatea oamenilor de afaceri care au răspuns unui sondaj realizat la sfârșitul lunii mai.

Sondajul realizat de Moneycorp şi firma de consultanţă Frames a fost derulat pe un grup de peste 825 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurări, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism, notează Adevărul.

Astfel, 46,7% dintre oamenii de afaceri, manageri şi angajaţi cu funcţii de conducere din companiile chestionate estimează că până la finele anului, România ar putea intra în stagflaţie. 26,7% văd un scenariu chiar mai pesimist, considerând că proiecţiile macroeconomice indică o intrare în recesiune.

Întrebaţi care sunt  cele mai mari pericole pentru economia românească, 33.3% din executivii companiilor au trecut, pe primul loc, inflaţia – creşterea preţurilor la energie, materiale, servicii etc. Dincolo de efectele inflaţiei, investitorii sunt preocupaţi de scăderea vânzărilor (25%), accentuarea blocajului financiar (12,5%), intrarea în insolvenţă/faliment a partenerilor (12,5%), regionalizarea războiului (10,5%).

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a reacționat la rezultatele acestui sondaj, remarcând că principala cauză a crizei economice indicată de cei care au răspuns la chestionar este liberalizarea pieței de energie, fapt semnal în nenumărate rânduri de partidul AUR.

„Soluția pentru a evita recesiunea, atît cît se mai poate, este revenirea la piața reglementată. Nu cirpelile guvernului! Nu 125 de lei pe lună pentru cei cu venituri mici! Nu compensații pentru firme, care și așa nu vin la timp!

Piața reglementată înseamnă că prețul se stabilește prin raportare la costuri și la o mică marjă de profit. Piață liberă poate exista numai în prezența concurenței. Nu există concurență într-un domeniu dominat copios de stat, cu peste 80% din producție.

Guvernul știe că asta e soluția. De ce nu vrea să o adopte? Ce interes are coaliția guvernamentală PSD-PNL-UDMR să bage România în FALIMENT?”, a scris, marți, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu (AUR).

Pe același subiect:

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Soluţia pentru criza energetică este revenirea la piaţa reglementată


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost