Conferință dedicată preotului martir Haralambie Balamace, duminică, 3 iulie, la București

Duminică, 3 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român din Capitală, va avea loc o conferință dedicată preotului martir Haralambie Balamace.

Conferința își propune să aducă un omagiu celui care a fost un exponent al românismului la sud de Dunăre, au anunțat organizatorii.

Potrivit Fundației Nicolae Iorga Saranda, Haralambrie Balamace, s-a născut în anul 1863 în satul aromân Pleasa de Sus, din Imperiul Otoman, astăzi localitate dispărută în Albania. După definitivarea studiilor la Corcea (Corița), a devenit preot și profesor, urmând Seminarul teologic la Curtea de Argeș. Oamenii îi spuneau, familial, „Papa Lambru”.

A înființat școli românești în Pleasa, Moscopole, Corcea, Nicea, Sipska, Grabova, Lunca, Nicea, Vituki, și chiar în orașele Elbasan și Berat. În fața altarului și enoriașilor săi a slujit și vorbit întotdeauna în dialectul aromân al limbii române, deși ierarhia bisericească greacă interzicea acest lucru, limba greacă fiind singura recunoscută ca limbă de cult. La școală promova atât învățarea limbii române, cât și a celei albaneze. Excomunicat de greci nu s-a speriat și nu a abandonat misiunea sa națională, continuând să susțină emanciparea vlahilor din Imperiul Otoman. A militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia.

Pe data de 23 martie 1914, părintele Balamace, împreună cu fratele său Sotir și alți fruntași români, au fost asasinați de bandele înarmate ale grecilor – antarți, îndemnați de Mitropolitul grec – Ghermanos.

Știri pe acest subiect:

Senatorul Claudiu Târziu (AUR), la conferința dedicată părintelui martir Haralambie Balamace: Nădejdea mea este să ne întărim valorile care ne animă întru o binecuvântată și solidă lucrare

108 ani de la moartea martirică a părintelui Haralambie Balamace. Conferință în Parlament, parastas la Biserica „Izvorul Tămăduirii”- Mavrogheni

Bustul preotului martir Haralambie Balamace, dezvelit la Corcea, Albania. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Ne plecăm dinaintea numelui și mormântului său

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost