Medic rezident (25 de ani) din Turda, arestat preventiv pentru agresiune sexuală. Victima este un băiețel de 12 ani!

Un medic rezident din Turda, care profesează la Cluj-Napoca, a fost arestat preventiv zilele trecute, fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri și agresiune sexuală, victima fiind un minor de 12 ani, anunță Turda News.

Medicul Horațiu Potîrniche (25 de ani) a primit arestare preventivă pentru 30 de zile, începând cu data de 11 iunie 2022, conform unei decizii a Judecătoriei Luduș.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduş, şi raportat la art. 223 alin. 2 Cod Procedură Penală coroborat cu art. 202 alin. 1 şi alin. 3 Cod Procedură Penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului PH, cercetat pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri, fapte prev. şi ped. de art. 375 alin. 1 C.pen. şi unei infracţiuni de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. 1 și alin. 2 lit. c (persoană vătămată L.Marian de 12 ani) Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, pe o perioadă 30 zile, începând cu data de 11.06.2022 şi până la data de 10.07.2022, inclusiv.”, a decis Judecătoria Luduș, în Dosarul 1768/251/2022.

Horațiu Potârniche a făcut contestație la această decizie, care se va judeca la Tribunalul Târgu Mureș, în 17 iunie 2022.

Horațiu Potârniche a absolvit UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 2021. În perioada studenției a fost vicepreședinte pe Relații Interne la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, Project Coordinator CORD și cenzor la aceeași organizație. A activat și în cadrul Centrului Rațiu pentru Democrație, dar și la Asociația The Da Vinci System. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Turda în anul 2015.

Context

În acest moment, Codul Penal, la articolul 218, referitor la viol, prevede că „raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”. Legea nu specifică însă şi vârsta până la care raportul sexual cu un minor este considerat viol, potrivit ȘtiriTVR.ro.

Practica judiciară a ultimilor ani arată că, în România, agresarea sexuală a unui minor poate fi încadrată ca act sexual consimțit, indiferent de vârsta victimei. Dosarele sunt clasate sau agresorii primesc condamnări blânde, potrivit Declic, un ONG care a cerut printr-o petiţie publică menţionarea vârstei de 16 ani până la care fapta agresorului să fie considerată automat viol, având astfel o pedeapsă mai mare.

3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite, arată aceeaşi sursă. Din 18.549 de dosare în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor, procurorii au închis 80% dintre ele, în perioada 2014-2020. Un raport oficial al Inspecției judiciare care a constatat practica neunitară a judecătorilor și că sunt magistrați în România care ignoră șocul, trauma și presiunea uriașă la care e supus un copil abuzat de un adult.

În acest moment, existe două propuneri legislative aflate în curs în Parlament: una depusă în septembrie 2021 de mai mulţi parlamentari USR şi care cere ca până la vârsta de 14 ani ai vicitmei, raportul sexual să fie considerat viol, şi alta, depusă pe 9 iunie 2022 de parlamentari PNL şi PSD, care cere ca vârsta să fie de 15 ani.

Propunerea legislativă din 2021 a fost adoptată de Senat şi se află în procedură lesgislativă, în dezbaterea comisiilor, la Camera Deputaţilor, iar cea din iunie 2022, abia a intrat în procedură la Senat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost