Ungaria, de partea UEFA, ÎMPOTRIVA proiectului Superligii Europene la fotbal. Guvernul de la Budapesta sprijină competiția bazată pe merit, nu pe indicatori financiari

Guvernul Ungariei sprijină păstrarea sistemului actual de competiţie din fotbalul european, unul deschis şi bazat pe performanţă, prin urmare Ungaria intervine în procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, de partea UEFA, împotriva proiectului Superligii Europene, a declarat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, marţi, la Geneva.

Şeful diplomaţiei ungare s-a consultat cu Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, iar după întrevedere a declarat că „şi la nivel internaţional, tot farmecul fotbalului este acela că surprize pot apărea indiferent de bugetul cluburilor şi de calitatea jucătorilor dintr-o echipă”.

„Tocmai acest farmec ar fi fost distrus de iniţiativa lansată de unele dintre cluburile de top din Europa, cu proiectul numit Superliga. S-ar fi creat un sistem de competiţie închis, în care intrarea s-ar fi făcut nu pe bază de merit, ci doar în baza unor indicatori financiari”, a spus oficialul ungar, transmite MTI.

Szijjártó a amintit că UEFA a acţionat împotriva acestui proiect, încercând, astfel, să păstreze „actualul sistem european de competiţie, care permite echipelor din ţările mai mici să concureze, din când în când, chiar şi cu cele mai mari şi cele mai bune echipe”.

Ministrul a adăugat, de asemenea, că problema a ajuns în faţa Curţii Europene de Justiţie a Uniunii Europene, urmând ca prima înfăţişare să aibă loc între 10 şi 12 iulie.

Péter Szijjártó a spus că în instanţă va fi prezent şi un reprezentant al guvernului de la Budapesta, întrucât Ungaria a intervenit în acest proces de partea UEFA. În acest sens, ministrul de externe a spus că în cadrul întrevederii de la Geneva i-a înmânat lui Ceferin un document care conţine argumentele guvernului Ungariei.

În final, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria este o naţiune care iubeşte mult fotbalul.

„Este un sentiment plăcut că rezultatele din ultima vreme ale echipei naţionale confirmă, la rândul lor, numeroasele investiţii şi toate eforturile pe care profesioniştii le-au depus în ultimii ani, în comun, pentru dezvoltarea fotbalului maghiar”, a subliniat ministrul.

Precizăm că, marți seara, echipa de fotbal a Ungariei a învins în deplasare Anglia, scorul de 4-0.

Reamintim că, anul trecut, cele mai importante 12 cluburi din Anglia, Spania și Italia au anunțat crearea oficială a unei noi competiții, Super Liga Europeană, guvernată de cluburile fondatoare, conform Profit.ro.

La momentul respectiv, UEFA, organizatoarea Champions League, a calificat propunerea pentru o superligă închisă drept un „proiect cinic”. Forul fotbalistic european a anunțat că va exclude cluburile care vor participa la o Super Ligă privată. Mesaje similare au transmis și federațiile și ligile din Spania, Italia și Franța.

Pe același subiect:

Jurnalistul Mihai Șomănescu, despre Superliga Europeană: Lăcomie, eliminarea competitorilor europeni și, peste toate, ștergerea rolului fotbalului în agregarea identităților și comunităților locale, regionale sau naționale


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost