În Spania și Portugalia a intrat în vigoare PLAFONAREA prețurilor la electricitate. Facturile, mai mici cu până la 20 %

Plafonarea preţurilor la electricitate în Spania şi Portugalia a intrat marţi în vigoare, astfel că facturile la electricitate ale gospodăriilor ar urma să scadă cu 15% până la 20%, potrivit autorităţilor din cele două ţări, transmite AFP, citată de Agerpres.

Această măsură, aprobată miercuri de Comisia Europeană, „se va aplica până la data de 31 mai 2023 şi de ea vor beneficia toţi consumatorii”, a declarat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, pentru postul public de televiziune.

„Măsura va permite protejarea gospodăriilor spaniole şi portugheze, care vor beneficia de o reducere importantă la factura la electricitate”, a adăugat Teresa Ribera.

Potrivit autorităţilor de la Madrid şi Lisabona, măsura ar urma să permită reducerea cu 15% până la 20% a facturilor la electricitate pentru consumatori.

Pe piaţa europeană, preţul la electricitate se stabileşte pe baza principiului „costului marginal”, care presupune că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.

Pe lângă Spania şi Portugalia, mai multe alte state membre UE, precum Franţa şi Italia, ar dori o reformă de amploare a regulilor pe baza cărora funcţionează piaţa europeană de electricitate, în ideea de a separa preţurile la electricitate de cele la gaze naturale. Cu toate acestea, o serie de state membre (Germania, Austria, Ţările de Jos, Danemarca) se opun acestei propuneri de reformă, mizând pe libera concurenţă, pe măsurile de creştere a eficienţei energetice, precum şi pe interconectarea reţelelor de pe continent, notează sursa citată.

Știri pe același subiect:

Antreprenorii se tem că vine RECESIUNEA. Scumpirea energiei, cel mai mare pericol pentru economia României (sondaj). Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Soluția este revenirea la piața reglementată

Spania PLAFONEAZĂ preţul gazelor naturale și cărbunelui. Măsura a fost autorizată de CE

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost