Variola maimuței/ Autorităţile sanitare din Marea Britanie recomandă vaccinarea homosexualilor

Autorităţile britanice recomandă ca bărbaţilor gay şi bisexuali, expuşi în faţa unui risc sporit de expunere la variola maimuţei, să li se ofere vaccinul Imvanex, în contextul în care focarul epidemiologic provocat de această boală virală se intensifică mai ales în Europa, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Deşi orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, datele medicale din acest focar arată că majoritatea infectărilor se produc în rândulhomosexualilor, potrivit Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Eligibilitatea unei persoane pentru vaccinarea cu serul Imvanex depinde de o serie de factori, dar va fi similară cu criteriile utilizate pentru examinarea persoanelor eligibile pentru a beneficia de Profilaxie Pre-Expunere (PrEP) – medicamente luate de persoane cu risc de a contracta HIV pentru a preveni infectarea lor cu HIV prin raporturi sexuale sau prin utilizarea de seringi cu droguri -, a anunţat marţi UKHSA.

Iniţial, UKHSA a recomandat ca doar contacţii apropiaţi ai pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei, inclusiv angajaţii din sectorul medical, să primească un astfel de vaccin.

Peste 2.500 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în peste 35 de ţări situate în afara Africii, regiunea în care acest virus este endemic.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost