Polonia nu se joacă! Cine râde de Biserică riscă până la doi ani de închisoare

Ministrul polonez al Justiţiei, vicepremierul Zbigniew Ziobro, a iniţiat o strângere de semnături pentru revizuirea Codului Penal, astfel încât să fie prevăzută pedepsirea cu doi ani de închisoare a celor care fac glume despre Biserica Catolică sau o ridiculizează, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Zbigniew Ziobro şi-a motivat demersul ca urmare a nivelului ridicat de agresivitate care, în opinia sa, există într-o parte a societăţii poloneze faţă de Biserica Catolică.

„Profanarea unei sinagogi sau a unei moschei provoacă un răspuns dur din toate mediile. În schimb, profanarea unei biserici este adesea calificată drept libertate de exprimare”, a argumentat la rândul său purtătorul de cuvânt al formaţiunii din care face parte ministrul justiţiei, Polonia Solidară, un mic partid naţionalist care se află în coaliţia de guvernare împreună cu formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS), notează sursa citată.

Iniţiativa lui Ziobro are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături pentru a putea fi supusă votului în parlament sub formula denumită ”propunere cetăţenească”. Partidul Polonia Solidară a propus şi anterior un proiect de lege similar, care a fost respins.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost