Autoritățile s-au răzgândit. Genul rămâne în noul buletin electronic, nu și steagul României. Anunțul ministrului de Interne, Lucian Bode

Primele cărți electronice de identitate vor fi eliberate în luna septembrie, ele având formatul contestat puternic în urmă cu câteva săptămâni, anume cu noțiunea de gen în loc de sex, respectiv steagul UE în loc de tricolorul României.

Anunțul privind buletinul cu cip a fost făcut, luni, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la doar câteva săptămâni după ce autoritățile anunțaseră că că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României.

Astfel, în privinţa discuţiilor privitoare la sexul/genul posesorului, ministrul Lucian Bode a anunțat că s-a optat pentru varianta „gen”.

„Am avut aceste discuţii din noiembrie 2020 până în martie 2021 şi de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european gender înseamnă gen, dar ca să nu avem absolut nicio discuţie pe această temă, am scris explicit în Hotărârea de Guvern că în România prin gen se înţelege masculin şi feminin. Este foarte bine că avem aceste dezbateri publice, de aceea avem şi acest proiect pilot, să vedem ce disfuncţionalităţi apar între instituţiile care colaborează în emiterea acestui document şi dacă cei care n-au avut o părere din noiembrie până în martie au acum o părere şi spun răspicat că trebuie să schimbăm ceva, se poate schimba”, a menţionat ministrul de Interne, potrivit Agerpres.

Totodată, potrivit ministrului de resort, steagul României nu o să apară pe pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie.

„Toate părţile interesate au agreat ca pe cartea electronică de identitate simplă să avem steagul, iar pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie să avem steagul UE, în centru România şi stema României. Din acest punct de vedere, eu cred că a fost o temă falsă că nu avem steagul, că n-am avut discuţii”, a precizat ministrul Bode.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, pe 2 august, începerea programului pilot privind emiterea cărţii electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot desfăşurat în Cluj-Napoca, în cadrul căruia vor fi emise 5.000 de astfel de documente.

Noțiunea de GEN înscrisă în noile buletine de identitate a declanșat ample discuții privind semnificația acestei modificări, multe voci criticând decizia luată de autoritățile române, însă există și o altă modificare legislativă, care nu a ajuns în atenția publicului, dar care se înscrie în aceeași notă, după cum a relatat RostOnline.

Ulterior, autoritățile au transmis, prin vocea Directorului de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României.

Potrivit sursei citate, modificările vin după ce AUR și lideri PNL au criticat noul document de identitate.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost