Poziția Ungariei în dezbaterea privind viitorul UE, adoptată în parlamentul de la Budapesta: Tratatele europene să recunoască rădăcinile creștine ale Europei

Parlamentul ungar a adoptat, marţi, o rezoluţie ce reflectă poziţia Ungariei în dezbaterea privind viitorul UE, document în care Budapesta susţine că actualele tratate europene „nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de crize”, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Ca urmare a războiului din Ucraina şi deciziilor pripite ale Uniunii Europene de a impune sancţiuni Rusiei, blocul comunitar se confruntă cu o perioadă de „crize şi incertitudini”,  notează parlamentarii ungari în rezoluţia adoptată cu 130 de voturi pentru, 50 împotrivă şi 7 abţineri.

Legislativul de la Budapesta propune ca tratatele europene să recunoască rădăcinile creştine ale Europei şi cultura acesteia, iar toate naţiunile să poată decide cu cine doresc să trăiască, referire la opoziţia Ungariei faţă de primirea migranţilor.

Parlamentul ungar reafirmă şi opoziţia sa faţă de obiectivului unei „Uniuni tot mai strânse” şi cere să-i fie interzis blocului comunitar să contracteze noi împrumuturi, după cele angajate de Comisia Europeană în numele statelor membre pentru finanţarea planului european de relansare.

De asemenea, Comisia Europeană trebuie să fie o instituţie neutră din punct de vedere politic şi ideologic, mai notează parlamentarii ungari în rezoluţia lor. În schimb, Ungaria pledează pentru constituirea unei armate europene comune.

Rezoluţia Budapestei mai propune delegarea europarlamentarilor de către parlamentele naţionale ale statelor UE şi ca protejarea drepturilor minorităţilor etnice să fie înscrisă în tratatele europene.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost