Ricardo Regalla Dias Pinto (partidul Chega): „Ne opunem categoric transformării UE într-un stat federal sau într-o Uniune super-centralizată!”

Ricardo Regalla Dias Pinto este directorul de relații internaționale, relații publice și protocol al partidului portughez Chega și, totodată, șeful de cabinet al președintelui André Ventura. Chega este o formațiune politică național-conservatoare și suveranistă, aflată în plină ascensiune, a treia în ordinea numărului de reprezentanți în Parlamentul Portugaliei. Ricardo este un tip extraordinar, prietenos și deschis, cu neclintite convingeri de dreapta. Iubește România și cunoaște limba română. A fost bucuros să ne răspundă la câteva întrebări.

Dragoș Moldoveanu: Domnule Ricardo Regalla Dias Pinto, în urma alegerilor legislative din ianuarie a.c., partidul Chega a devenit cea de-a treia forță politică din Adunarea Republicii. A crescut de la 1,3% la 7,2% în numai doi ani – de la 1 la 12 mandate în Parlament. Cum a fost percepută ascensiunea Chega de către mass-media națională?  

Ricardo Regalla Dias Pinto: După cum se întâmplă în majoritatea țărilor, și în Portugalia presa mainstream este împotriva conservatorilor. Chega nu este nicio excepție.

Totuși, cei din mass-media au înțeles că partidul Chega este aici să rămână, fiind din ce în ce mai recunoscut de oameni. Nu au de ales decât să accepte această realitate. Fiindu-le dificil să ne ignore, încearcă să găsească modalități pentru a ne minimiza acțiunile politice sau pentru a le „diaboliza”.  

Dragoș Moldoveanu: Partidul dumneavoastră este acuzat – de către publicațiile mainstream – de „populism”. Pare a fi deja un stereotip în ceea ce privește partidele patriotice și suveraniste. Este Chega un partid populist?

Ricardo Regalla Dias Pinto: Dacă a fi populist înseamnă să ne apărăm poporul, dacă a fi populist înseamnă să spunem tare de ce au nevoie cu adevărat cetățenii, dacă a fi populist înseamnă să identificăm soluții pentru problemele acestora, acele probleme la care socialiștii și globaliştii închid ochii, atunci da, suntem populiști!

Dragoș Moldoveanu: Este Chega singurul partid politic care se opune cu adevărat agendei stângist-globaliste a celor două partide mari din Portugalia, Partidul Socialist și Partidul Social-Democratic?

Ricardo Regalla Dias Pinto: Da, într-adevăr, este!

Dragoș Moldoveanu: La nivel european, Chega este membru al Partidului Identitate și Democrație. Recent ați participat la Summit-ul de la Antwerp, alături de reprezentanții de frunte ai altor formațiuni politice din ID, dar și de ministrul ungar al Justiției, Judit Varga (Fidesz). În urma acestui Summit ați adoptat o Declarație. Ne puteți descrie despre ce este vorba?

Ricardo Regalla Dias Pinto: Voi da un răspuns scurt, dar pragmatic. Este un compromis pentru a lupta pentru suveranitatea noastră în interiorul Uniunii Europene, pentru a lupta pentru dreptul națiunilor la autodeterminare chiar și în actualul context european. De fapt, este un compromis pentru a ne opune transformării UE într-o uniune de state federale sau într-o uniune super-centralizată.

Dragoș Moldoveanu: Cum ați caracteriza Uniunea Europeană de astăzi?

Ricardo Regalla Dias Pinto: În zilele noastre, ale Tratatului de la Lisabona, UE devine din ce în ce mai centralizată, începând ușor-ușor să nu mai respecte suveranitatea națională și încercând să devină un stat unitar – ceea ce este inacceptabil și contravine principiilor pentru care au militat și muncit părinții fondatori.

Dragoș Moldoveanu: În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au votat în favoarea unei rezoluții care solicită ca „dreptul” la avort să fie inclus în Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Ce părere aveți despre acest lucru?

Ricardo Regalla Dias Pinto: Noi, ca partid, apărăm viața de la concepție și până la moartea naturală.

Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru este ca statele membre să hotărască singure, iar decizia lor suverană să fie respectată.

În ceea ce privește Portugalia, am avut un referendum în urmă cu câțiva ani, așa că cel mai bine ar fi să respectăm decizia oamenilor de la acea vreme, nu să deschidem din nou această „cicatrice” a societății.

Dragoș Moldoveanu: Din punct de vedere al creșterii rapide, Chega ar putea fi comparat cu partidul AUR din România. Ambele partide au fost înființate în 2019 și ambele au intrat repede în legislativele naționale, devenind principalele forțe de opoziție în Portugalia și România. Ce părere aveți despre partidul AUR?

Ricardo Regalla Dias Pinto: AUR și Chega sunt singurele partide parlamentare conservatoare din țările noastre, fiind unicele forțe care se opun cu adevărat socialismului și globalismului exacerbat.

Într-o țară precum România, care a trăit, din păcate, sub un regim comunist, un partid conservator de dreapta este esențial. Din câte am văzut, AUR își face treaba foarte bine și este speranța poporului român.

Profit de această oportunitate pentru a transmite cele mai bune urări partidului AUR, astfel încât să găsească o cale rapidă pentru a ajunge la guvernarea României.

Dragoș Moldoveanu: Recent ați avut o întâlnire la nivel înalt cu o delegație din partea AUR, condusă de senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al partidului. Ce așteptări aveți în privința viitoarei colaborări cu partidul AUR?

Ricardo Regalla Dias Pinto: Suntem pe deplin angajați să colaborăm cu toate partidele conservatoare de dreapta din Europa pentru binele nostru comun. Delegația AUR cu care ne-am întâlnit, inclusiv senatorul Claudiu Târziu, a fost foarte empatică, deschizând calea unei foarte bune colaborări de acum înainte.

Dragoș Moldoveanu: În final, puteți transmite un mesaj pentru patrioții români?

Ricardo Regalla Dias Pinto: Aveți încredere și, când vine vremea să votați, nu ezitați!

Dacă putem conta pe susținătorii noștri, vom învinge! Socialismul va fi înfrânt în UE, pentru că nicio altă țară nu trebuie să mai treacă prin ceea ce a trecut România recent.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost