Italia NU va mai utiliza preţul european de referinţă la gaze în calculul facturilor

Autorităţile italiene au anunţat luni o serie de modificări cu privire la modul de calcul al facturilor consumatorilor, informează agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Astfel, începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos, ci vor fi legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia, a anunţat luni Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA).

Această decizie surprinzătoare ar putea da naştere la aşteptări sau cel puţin la speranţe, că preţul pentru cele două contracte de gaze ar putea fi decuplat, susţin analiştii de la Citigroup Inc.

Umplerea rapidă a depozitelor de gaze din Italia pe parcursul luni iulie, şi posibilitatea unor noi injecţii în depozite pe parcusul lunii august, ar putea crea o situaţie, temporară, de supra-aprovizionare cu gaze în Italia. O astfel de situaţie „ar duce la îmbunătăţirea semnificativă a perspectivelor cu privire la situaţia de la iarnă din Italia şi astfel ar crea volatilitate în cazul preţurilor la gaze în Italia”, spun analiştii.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în acest an, o dovadă a riscurilor cu care continentul s-ar putea confrunta la iarnă, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost