O nouă dispută în Transilvania, în jurul grădinițelor finanțate de Budapesta: Preşedintele CJ Covasna, Sándor Tamás: Pot veni şi copiii români, dar limba de predare trebuie să fie maghiara

Un nou scandal s-a iscat în Transilvania, de această dată în jurul unei grădinițe, unde accesul copiilor români nu este interzis pe față, însă predarea se va face exclusiv în limba maghiară.

Este vorba despre o grădiniță construită cu finanțare din partea guvernului de la Budapesta, aflată acum în proprietatea Parohiei Rerformate Huedin.

Consiliul local Huedin urmează să decidă preluarea grădiniței, în folosință gratuită, dar cu obligativitatea predării doar în limba maghiară, a anunțat Foaia Transilvană.

„Ei au făcut pe terenul bisericii o grădiniță. Noi avem trei corpuri de grădiniță și nu mai pot finanța o altă grădiniță.  Eu am sunat la Inspectoratul Școlar și mi-au zis că nu este nimic în neregulă. Ceea ce mă enervează este faptul că au făcut această propunere în lipsa mea”, a declarat, săptămâna trecută, primarul Mircea Moroșan.

În legătură cu acest caz, și-a exprimat punctul de vedere și preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás.

Este în regulă ca toată lumea să fie primită în grădiniţă, dar în clădirea Bisericii Reformate limba de predare trebuie să fie maghiara, a spus Sándor Tamás, potrivit MTI.

Politicianul UDMR a spus că este o bucurie pentru el că Ungaria are un guvern care nu doar vorbeşte despre unitate, ci şi acţionează pentru nişte scopuri comune. „Este o senzaţie plăcută. Este o gură de aer proaspăt pentru maghiari că pot beneficia de un asemenea ajutor”, a spus Sándor Tamás, notează sursa citată.

Declarația a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute, la inaugurarea unei grădinițe din Bixad, județul Covasna, care a fost renovată tot cu finanțare din partea guvernului ungar.

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost