Guvernul german NAȚIONALIZEAZĂ cel mai mare importator de gaze din țară, Uniper

Guvernul german a decis oficial, miercuri, naţionalizarea Uniper, cel mai mare importator de gaze din ţară, pentru a menţine industria pe linia de plutire în urma crizei energetice la nivel mondial, costul total al salvării ajungând la 29 miliarde de euro, transmite CNBC, citat de News.ro.

După ce a acceptat deja în iulie să salveze marele importator de gaze printr-un acord de 15 miliarde de euro, statul va cumpăra acum pachetul de acţiuni Uniper, de 56%, deţinut de compania Fortum din Finlanda, pentru 0,5 miliarde de euro. Statul german urmează să deţină aproximativ 98,5% din Uniper.

Uniper este cel mai mare importator de gaze din Germania şi a fost afectat de livrările de gaze foarte reduse din Rusia, care au determinat creşterea preţurilor.

Gigantul energetic de stat Gazprom din Rusia a oprit la începutul acestei luni, pe termen nelimitat, fluxurile de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, o mişcare care a agravat problemele Uniper, a declarat pentru CNBC CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach.

Fortum va deconsolida Uniper începând cu al treilea trimestru al anului 2022, a anunţat compania miercuri, în timp ce împrumutul de 4 miliarde de euro acordat de Fortum către Uniper va fi rambursat, iar compania finlandeză va fi eliberată de o garanţie de 4 miliarde de euro a companiei-mamă.

„În circumstanţele actuale de pe pieţele europene de energie şi recunoscând gravitatea situaţiei Uniper, renunţarea la Uniper este pasul potrivit de făcut, nu numai pentru Uniper, ci şi pentru Fortum”, a declarat CEO-ul Fortum, Markus Rauramo.

Acordul aduce suma totală oferită de guvern celor mai mari importatori de gaze din Germania – Uniper, fosta divizie a Gazprom Sefe şi VNG, divizia EnBW  – la cel puţin 40. miliarde de euro.

Pe același subiect:

NAȚIONALIZAREA companiilor din energie, plan de urgență în Germania. Ministrul Economiei: Trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei

Germania ia în calcul NAȚIONALIZAREA filialelor germane ale companiilor rusești Gazprom și Rosneft

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost