Pe cine avantajează sabotarea Nord Stream 1 și 2, conductele prin care Rusia exporta gaz în Europa

În urmă cu câteva zile Nord Stream 1 și 2, cele două conducte prin care Rusia exporta gaz spre Europa Occidentală au fost aruncate în aer fiind efectiv scoase din funcțiune. Cele două conducte sunt subacvatice, fiind instalate pe fundul Mării Baltice. Asta înseamnă că nu nu sunt ușor de sabotat. Nu e ca și cum o poate face cineva cu un burghiu, un ciocan și o șurubelniță. E clar că a fost o operație specială efectuată de o țară.

Majoritatea „specialiștilor” spun că Rusia le-a aruncat în aer. Ceea ce nu are nici o logică, Rusia controlează robinetul și e suficient să-l închidă pentru a opri exportul de gaze. Ce interes ar avea să-și arunce în aer propria infrastructură de care are nevoie? Războiul se va sfârși la un moment dat, embargoul Occidentului va fi ridicat și Rusia va avea nevoie de cele două conducte pentru exportul gazului.

Același argument logic ne spune că putem elimina din lista suspecților și Germania, țară dependentă de importurile de energie ieftină din Rusia.

Singurele țări pentru care e benefică scoaterea din funcțiune a celor două conducte sunt Ucraina și SUA.

Ucraina este în război cu Rusia și are tot interesul să-și slăbească adversarul. Aruncarea în aer a celor două conducte reprezintă o lovitură serioasă pentru finanțele Rusiei. Același lucru îl putem spune și despre SUA, mare exportator de gaze lichefiate, care tocmai și-a văzut unul dintre competitori eliminat de pe piața europeană și lovit acolo unde-l doare, adică la buzunar.

Ucraina nu are ieșire la Marea Baltică. Asta înseamnă că și dacă ar avea capabilitățile necesare pentru o asemenea lovitură, ceea ce e puțin probabil, ar fi foarte greu de executat, practic imposibil, mai ales că și ieșirea la Marea Neagră îi este restricționată în prezent.

Rămâne SUA, care e clar că deține capabilitățile necesare pentru o asemenea lovitură, având vase de luptă în Marea Baltică și are și un motiv economic, scoaterea de pe piață a unui concurent înseamnă oportunități de export sporite pentru gazul lichefiat american, adică venituri financiare mai mari. Vorba americanilor: „Follow the money”, adică „Urmarește traseul banilor”, dacă vrei să afli adevărul.

În context, să nu uităm de declaratiile lui Joe Biden, președintele SUA, din 7 februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia:

Biden: Dacă Rusia invadează (Ucraina) nu va mai exista conducta Nord Stream 2. O vom scoate din funcțiune.

Reporter: Dar cum o veți face exact, având în vedere că proiectul e sub controlul Germaniei?

Biden: Vă asigur că o vom putea face.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost