Protest de amploare la Praga. Zeci de mii de oameni au protestat în stradă față de guvern, UE și NATO

Zeci de mii de oameni au protestat, miercuri, la Praga, față de modul în care guvernul gestionează criza din energie,manifestanții exprimându-şi totodată opoziţia faţă de Uniunea Europeană şi NATO.

Manifestanții, care au ieșit în stradă pentru a doua oară în decurs de o lună sub sloganul „Republica Cehă mai întâi”, au cerut demisia guvernului, protestând împotriva modului în care acesta gestionează preţurile în creştere la energie, anunță Libertatea.

Potrivit New York Times, mulți protestatari spun că există o legătură între problemele economice din Cehia și sancțiunile dure impuse de Uniunea Europeană Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, repetând o linie propagată de Kremlin, care promovează ideea că sancțiunile UE împotriva Kremlinului sunt de vină pentru inflație și alte probleme financiare de pe continent.

Protestatarii au afişat bannere cu mesajul „Puneţi capăt comediei!” şi mulţi au agitat drapele ale Cehiei.

„Naţiunea cehă s-a ridicat şi îşi ia ţara înapoi. Un guvern are două datorii: să ne asigure securitatea şi prosperitatea economică. Acest guvern nu îndeplineşte niciuna dintre ele”, a spus mulţimii unul dintre organizatori în discursul său către mulţime, potrivit Agerpres.

Preţurile mari la energie, alimentate de războiul din Ucraina, au pus presiune pe guvernele din întreaga Europă pentru a reduce povara preţurilor în creştere la energie asupra consumatorilor şi afacerilor.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost