Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la vârsta de 96 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 ani, la castelul Balmoral din Scoția.

Știrea a fost anunțată de CNN, conform Antena3.

„Regina a murit în pace la Balmoral, astăzi după-amiază. Regele (Charles) și soția sa vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, se spune într-un comunicat al Palatului Buckingham.

Joi, după prânz, presa din Regat a anunțat că Elisabeta a II-a este sub supraveghere medicală la reședința din Balmoral, Scoția.

Regina Elisabeta a II-a a fost singurul monarh britanic care a sărbătorit 70 de ani de domnie.

Anul 2022 a marcat celebrarea Jubileului de platină. De asemenea, a fost a șasea femeie care a urcat pe tronul Marii Britanii.

Regina și-a pierdut soțul, Prințul Philip, pe 9 aprilie 2021. Acesta avea 99 de ani.

Ce se întâmplă după moartea Reginei Elisabeta a II-a

După decesului Elisabetei a II-a, Consiliul pentru Accederea la Tron (Council of Accession) se va reuni la Palatul St James pentru a-l proclama pe Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, drept noul suveran.

Apoi, Charles va ține primul său discurs în calitate de șef de stat al Marii Britanii.

Încoronarea regelui ar urma să aibă loc la câteva luni de zile după înmormântare, iar titlul de Prinț de Wales va fi transferat prințului William.

Este de așteptat ca înmormântarea reginei să aibă loc la 10 zile după deces.

În acest timp, trupul ei va rămâne inițial la Palatul Buckingham, apoi va fi mutat la Westmnister Hall, unde publicul îi va putea aduce un aduce un ultim omagiu.

Regina Elisabeta a-II-a, viața înainte de tron

Regina Elisabeta a-II-a s-a născut la Londra, la data de 21 aprilie 1926. Tatăl ei a fost Regele George al VI-lea, iar mama, Regina Elisabeta I.

29 mai 1926 – Prințesa Elisabeta Alexandra Mary, a treia în linia de succesiune la tron, este botezată. Este primul copil regal care a fost botezat în capela de la Palatul Buckingham și poartă o rochie din dantelă purtată de Regina Elisabeta I. Ea poartă numele mamei ei, Regina Elisabeta, al străbunici paterne, Regina Alexandra, și al bunicii paternă, Regina Mary.

11 decembrie 1936 – Elisabeta devine moștenitoare prezumtivă când tatăl ei devine regele George al VI-lea, după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea.

12 mai 1937 – Elisabeta participă la încoronarea părinților ei, regele George al VI-lea și regina consoartă Elisabeta. Ea este prima femeie moștenitoare prezumtivă care și-a văzut părinții încoronați.

1939 – izbucnește al Doilea Război Mondial. Elisabeta se mută, împreună cu sora ei, în Loja Regală de la Castelul Windsor. Se crede că aceasta este perioada în care Elisabeta îl întâlnește pe Prințul Filip al Greciei.

1942 – Regele George al VI-lea o face pe Elisabeta colonel de onoare în Gărzile Grenadier, un regiment al armatei britanice.

21 aprilie 1942 – Elizabeth își face debutul public oficial cu o recenzie a 500 de membri ai Gărzilor Grenadier la Palatul Windsor.

1944 – Elizabeth este numită membră a Consiliului Privat și a Consiliului de Stat. Ea este acum capabilă să acționeze pentru rege în timpul absenței sale din țară.

10 iulie 1947 – Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta anunță logodna Elisabetei cu Prințul Filip al Greciei, locotenent în Marina Britanică.

20 noiembrie 1947 – Prințesa Elisabeta se căsătorește cu Filip. După ce a devenit cetățean britanic și a renunțat la titlul grecesc, Philip devine Alteța Sa Regală Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Elisabeta devine ducesa de Edinburgh.

6 februarie 1952 – Regele George al VI-lea moare de cancer pulmonar, iar Elisabeta urcă pe tron.

2 iunie 1953 – Încoronarea are loc la Westminster Abbey.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost