Revine școala online din cauza facturilor la energie? Anunțul ministrului Cîmpeanu și exemplele din țară care îl contrazic

După ce pandemia a închis școlile și a trimis elevii în online, o altă problemă amenință învătământul românesc, anume facturile tot mai mari la utilități și obligativitatea consumului la energie, impusă de Bruxelles.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Educației dă asigurări că vor exista condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece, însă din țară sunt voci care contrazic declarația ministrului, prezența fizică a elevilor la școală fiind deja pusă sub semnul întrebării.

Ministrul Cîmpeanu: Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări, luni, într-o postare pe Facebook, că nu se pune problema ca elevii să fie ținuți în frig sau să fie trimiși în online în această iarnă.

„Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie.

În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ.

Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.

Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia!

Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României”, a scris, luni, pe Facebook, ministrul Cîmpeanu.

„20 de grade sunt suficiente, pentru că, copilul oricum vine cu haina la școală”

„Inițiativele izolate” de care amintește ministru Educației nu sunt puține, cazuri concrete din țară confirmând că situația este mult mai îngrijorătoare decât lasă impresia ministrul Cîmpeanu.

De exemplu, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroş (PNL), le-a cerut printr-o adresă directorilor unităţilor de învăţământ din localitate să găsească soluţii pentru reducerea costurilor facturilor, indicând ca posibile scenarii inclusiv desfăşurarea cursurilor în sistem online şi hibrid sau diminuarea timpilor de desfăşurare a orelor, potrivit EduPedu.

Și în Carei au fost făcute anunțuri similare. „Dăm căldură dimineaţa de la ora 5, până undeva în jurul orei 10. Programul se va prelungi în funcţie de temperaturile de afară”, arată Mihaela Nuna, Liceul Tehnic „Iuliu Maniu”, notează Observator.

În Alba, Cornel Sandu, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Alba, a abordat, săptămâna trecută, această temă, după cum relatează Ziarul Unirea.

„Primăriile primesc o anumită sumă de la bugetul de stat cu această destinație, un cost standard, care este drept că în actuala conjunctură, cu această mărire de prețuri la electricitate și la gaz nu mai ajunge pentru plata cheltuielilor cu încălzirea pe timpul iernii, dar cel puțin în municipiul Alba Iulia și în celelalte localități din județ, unde cheltuielile sunt de altă natură. Nu se pune problema trecerii în învățământul online pe acest motiv.

Cu siguranță, sumele vor fi mai mari și cu siguranță că, acolo unde este necesar se poate face o economie, în sensul că, într-o sală de clasă, 20 de grade sunt suficiente, pentru că, copilul oricum vine cu haina la școală. Cu siguranță, acolo unde se poate stinge un bec se poate face o economie la curent. Asta nu înseamnă că elevii vor îngheța în clase sau că se va face școala online din această cauză. Învățământul online a fost o soluție de compromis, pentru a nu pierde copiii un an, dar calitatea actului didactic a lăsat de dorit”, a declarat Cornel Sandu, Inspector Școlar General al IȘJ Alba.

Reamintim că CE  a transmis, recent, un comunicat de presă prin care anunță că propune „o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor”, după cum a relatat RostOnline.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost