Sergiu Rizescu (AFDPR), fost deținut politic în penitenciarul Pitești, despre monumentul dedicat „eroilor Securității”: Au început să iasă șobolanii din galerii!

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (AFDPR) a solicitat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, desființarea monumentului „eroilor Securității”, dezvelit, săptămâna trecută, la Pitești.

Fostul deținut politic în penitenciarul Pitești, Sergiu Rizescu- președintele AFDRP- a spus că este cu atât mai grav ceea ce s-a întâmplat pentru că a avut loc într-un judeţ al luptei anticomuniste.

„Este strigător la cer că au acest tupeu de a-şi ridica un monument în cinstea lor. Care cinste? Că au omorât oameni, că au schingiuit, că au deportat oameni, că i-au strămutat, că au făcut crime abominabile? Un regim odios, sute de mii de de oameni deportaţi, strămutaţi. (.) Au vrut să arate că ei şi-au făcut datoria faţă de ţară. Care datorie? Că au nenorocit nişte oameni, i-au băgat în închisori? Cea mai grea închisoare a fost tot în judeţul meu, reeducarea prin tortură. Este incredibil, când de Paşti îi împărtăşeau cu urină, înfometaţi şi bătuţi, să spună că nu mai cred în Dumnezeu, că au avut relaţii cu mama lor”, a spus preşedintele AFDPR, potrivit News.ro.

Sergiu Rizescu a explicat că „acesta a fost regimul comunist, iar ei sunt autorii crimelor săvârşite în perioada comunistă”.

Este trist că se întâmplă aşa ceva după 30 de ani, au început să iasă şobolanii din galerii. Nu putem tolera aşa ceva şi trebuie să aducem la cunoştinţă opiniei publice”, a afirmat Sergiu Rizescu.

Rizescu a mai spus că este culmea şi faptul că acest monument a fost instalat în Cimitirul Militar, acolo unde sunt îngropaţi eroii neamului românesc, cei care şi-au pierdut viaţa pe fronturile de luptă pentru a-şi apăra ţara.

Vicepreşedintele AFDPR, Leonard Câmpeanu a declarat, la rândul lui, că acest eveniment nu a fost un eveniment singular.

„Apar din ce în ce mai des manifestări de elogii aduse organelor de Securitate. Tot în media a apărut recent apologia lucrătoarelor din Securitate. Mai mult decât atât, în ultima perioadă constatăm că atât în Ministerul Justiţiei cât şi în Ministerul Muncii, respectiv Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială se recunosc acte emise în perioada stalinistă ca act perfect valabile pentru deciziile pe care le iau. Este inadmisibil ca la 32 de ani de democraţie ca acte care au fost înfierate de toată societatea să fie considerate ca valabile”, a spus el, precizând că este vorba de sentinţe date în perioada stalinistă, luate pe baza unor declaraţii luate prin tortură.

Potrivit vicepreşedintelui AFDPR, România este ţară europeană şi există recomandarea UE cu privire la tortură şi la eliminarea efectelor acestei torture.

„La noi, în loc să se elimine efectele şi să se recunoască faptul că toţi deţinuţii politici au fost torturaţi în închisori, noi acum constatăm cu stupoare că se face apologia securităţii în România. Pentru asta, AFDPR condamnă uşurinţa cu care a fost ridicat acest monument şi solicităm desfiinţarea lui”, a spus vicepreşedintele AFDPR.

Noica Niculina, membru în Comitetul Naţional de Conducere al Asociaţiei, a declarat la rândul ei că ”ne trezim după 30 de ani de la revoluţie că o să bage frica în noi iarăşi”.

”Noi speram că nu mai sunt, dar văd că tot apar. Mişcarea a fost şi în urmă cu doi ani, când s-a lansat un film, şi atunci au fost tineri care s-au declarant comunişti şi au făcut gălăgie că nu s-a întâmplat aşa ceva la Piteşti. Avem şi două persoane în CNSAS care nu cred în ceea ce s-a întâmplat şi vor să lămurească poporul român că la Piteşti a fost totul o minciună, că s-au bătut ei între ei. Deci asta vor din nou, Securitatea, să spună că ceea ce am trait noi a fost totul o minciună”, a spus Niculina Noica.

Reamintim că săptămâna trecută, la Pitești, a fost inaugurat un monument dedicat „eroilor Securități.” Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a spus că acest faptreprezintă o sfidare înfiorătoare la adresa victimelor, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost