Joi, 6 octombrie, se împlinesc 120 ani de la nașterea lui Petre Țutea, filosof, politician, jurist și economist, numit „Socrate al românilor” sau „sacerdotul fără parohie”.
Petre Ţuţea s-a născut în ziua de 6 octombrie 1902, în familia preotului din satul Boteni, Muscel. A studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel şi la Liceul „Gheorghe Bariţiu” din Cluj. A urmat cursurile Facultăţii de Drept de la Universitatea din Cluj, cu specializare la Universitatea „Humboldt” din Berlin, unde studiază formele de guvernământ, scrie Doxologia.ro.
Colaborează la diverse publicaţii alături de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu şi mulţi alţi intelectuali care făceau parte din generaţia anilor 1930, unde publică numeroase articole, studii de economie şi politică.
În 1948, Petre Ţuţea este arestat şi condamnat de mai întâi la 5 ani de închisoare, apoi la 18 ani de muncă silnică, din care a executat 8 ani, în diferite penitenciare. Este eliberat în 1964, cu sănătatea zdruncinată din cauza repetatelor torturi la care fusese supus.
Nici după eliberare şicanele Securităţii nu au încetat, numeroasele descinderi în locuinţa sa modestă au dus la confiscarea a multe materiale la care Petre Ţuţea lucra.
Petre Țuțea, Socrate al poporului român
- Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, recunoaște că se ia în calcul creșterea TVA: Sunt analizate variante - 12 ianuarie 2025
- UPDATE/ Zeci de mii de oameni, prezenți la protestul de duminică, 12 ianuarie, din București - 12 ianuarie 2025
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la protestul față de anularea alegerilor: Puterea trebuie să înțeleagă că nu se poate juca cu drepturile constituționale ale românilor - 10 ianuarie 2025
Adevarat patriot.