6 octombrie. 120 de ani de la nașterea lui Petre Ţuţea. Claudiu Târziu: Nu poți vorbi despre neamul românesc fără a-l pomeni pe Petre Țuțea

Joi, 6 octombrie, se împlinesc 120 ani de la nașterea lui Petre Țutea, filosof, politician, jurist și economist, numit „Socrate al românilor” sau „sacerdotul fără parohie”.

Petre Ţuţea s-a născut în ziua de 6 octombrie 1902, în familia preotului din satul Boteni, Muscel. A studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel şi la Liceul „Gheorghe Bariţiu” din Cluj. A urmat cursurile Facultăţii de Drept de la Universitatea din Cluj, cu specializare la Universitatea „Humboldt” din Berlin, unde studiază formele de guvernământ, scrie Doxologia.ro.

Colaborează la diverse publicaţii alături de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu şi mulţi alţi intelectuali care făceau parte din generaţia anilor 1930, unde publică numeroase articole, studii de economie şi politică.

În 1948, Petre Ţuţea este arestat şi condamnat de mai întâi la 5 ani de închisoare, apoi la 18 ani de muncă silnică, din care a executat 8 ani, în diferite penitenciare. Este eliberat în 1964, cu sănătatea zdruncinată din cauza repetatelor torturi la care fusese supus.

Nici după eliberare şicanele Securităţii nu au încetat, numeroasele descinderi în locuinţa sa modestă au dus la confiscarea a multe materiale la care Petre Ţuţea lucra.

Petre Țuțea, Socrate al poporului român

„Nu poți vorbi despre neamul românesc fără a-l pomeni pe Petre Țuțea.
Uriaș, atît la propriu, cît și la figurat, acest gînditor neasemuit, geniu al oratoriei, i-a vrăjit, după cum mi-a povestit Marcel Petrișor (care i-a fost alături pînă la mormînt), pînă și pe gardienii de la Aiud, în anii ’60.
A îndurat 13 ani de temniță bolșevică.
Și astăzi, cînd se împlinesc 120 de ani de la venirea sa pe pămînt, în satul Boteni (județul Muscel, pe atunci), îi aduc omagiul meu. Poporul român a avut al său Socrate – Petre Țuțea.
Nimeni altul ca el”, a transmis, joi, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu (AUR).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „6 octombrie. 120 de ani de la nașterea lui Petre Ţuţea. Claudiu Târziu: Nu poți vorbi despre neamul românesc fără a-l pomeni pe Petre Țuțea”

Comentariile sunt închise.